Zwerfsteen

In Rhenen staat een zwerfsteen met een gewicht van zestien ton. In de ijstijd is deze vanuit Zweden naar de stad geschoven. Tegenwoordig is dit een monument.

In 1973 werd met afgravingen deze steen gevonden. De zwerfsteen van Rhenen lag bij landgoed Dikkenberg. Wat nu onderdeel is van Kwintelooijen. Uit onderzoek bleek de steen uit Zweden te komen. Uit de streek Uppland. De zwerfkei is dus verschoven. Dit gebeurde 200.000 tot 100.000 jaar geleden. Toen vond namelijk de derde ijstijd plaats. De zwerfsteen is toen door het ijs vanuit Zweden naar Rhenen geschoven. Verspreid over de Utrechtse Heuvelrug zijn meer van dit soort stenen gevonden.

Verplaatsing zwerfsteen in Rhenen

Na de afgraving is de zestien ton zware steen verplaatst. U kunt zich voorstellen dat dit een hele klus was. Er brak helaas met de verplaatsing een deel van de steen af. De zwerfsteen staat nu net buiten het centrum van Rhenen. U kunt deze bekijken.

Zwerfsteen Rhenen


Contactgegevens

Kuilweg
3911 NJ Rhenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s