Stadsmuur

Stadsmuur RhenenLangs de stadsmuur rond het centrum van Rhenen waan je jezelf even terug in de tijd. In het centrum van Rhenen zijn meerdere restanten van de stadsmuur te zien. Het is mogelijk om langs de restanten van de stadsmuur te wandelen.

Restanten stadsmuur

Doordat stadsmuren achterhaald werden om als bescherming te kunnen dienen, werden de muren in de negentiende eeuw grotendeels gesloopt. Na de verwoesting van Rhenen door de Tweede Wereldoorlog werd besloten tot gedeeltelijke reconstructie. Hierdoor heeft de stad haar historisch karakter en identiteit kunnen behouden. Van de zuidelijke stadsmuur is het langst aaneengesloten stuk wandelend te bezichtigen. Aan het eind- of startpunt van deze route, op de Herenstraat, is een uitzichtpunt waar je vanaf de stadsmuur over de Nederrijn kunt kijken. Ook langs een gedeelte van De Binnenmolen is een stukje van de noordelijke stadsmuur te zien.

Geschiedenis stadsmuur Rhenen

De eerste historische vastlegging van Rhenen gaat terug naar het jaar 855. De plaats ontwikkelde zich door en kreeg hierdoor omstreeks het jaar 1240 stadsrechten. Rhenen speelde in die tijd een belangrijke rol voor de bisschop van Utrecht. De stad was een belangrijk steunpunt van de bisschop in de strijd tegen de graven uit Gelre. Uiteindelijk werd daarom in het jaar 1346 besloten om een stadsmuur om Rhenen heen te bouwen. Toenmalig bisschop Jan van Arkel besloot hiertoe en betaalde zelf voor de bouw van de muur. Verschillende malen werd de stadsmuur van Rhenen versterkt. Er is tevens gevochten. Zo lagen bijvoorbeeld in het jaar 1584 de Spanjaarden voor de stadsmuur. In de zestiende eeuw werd de omvang van de stadsmuren het grootst met nieuwe bastions en stadspoorten.


Contactgegevens

Keldermanspad 2
3911 KB Rhenen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s