Grebbelinie – Slag om de Grebbeberg

Slag om de Grebbeberg Tijdens de inval van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg, onderdeel van de Grebbelinie, de plek waar de zwaarste strijd ter verdediging van Nederland is gevoerd. Overgebleven kazematten en gerestaureerde loopgraven in en rond de bossen van de Grebbeberg houden de herinneringen aan de Slag om de Grebbeberg levend. En dan is er natuurlijk ook nog het Militair Ereveld. Een (te bewandelen) bezichtiging waard!

Grebbelinie in de Tweede Wereldoorlog

De Grebbelinie vormde de hoofdverdediging van Nederland tijdens de inval van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De gehele Grebbelinie liep vanaf de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer, tot aan de Nederrijn bij de Grebbeberg. Deze verdedigingslinie werd al aangelegd in het jaar 1745. Door de jaren heen was de Grebbelinie in onbruik geraakt. Toch werd op het laatste moment besloten door generaal Henri Winkelman, februari 1940, om de Grebbelinie als hoofdverdediging te gebruiken bij een aanval. Op en rond de Grebbeberg voltrokken zich tijdens de inval van Duitsland de zwaarste slagen. Dit hevige gevecht staat ook wel bekend als de Slag om de Grebbeberg. Tijdens deze drie dagen durende gevechten verdedigden ongeveer 15.000 soldaten zich met alles wat ze hadden tegen een overmacht aan Duitsers. Toen een tegenaanval mislukte werd besloten om de Grebbeberg te ontruimen en richting het westen terug te trekken. In het jaar 1951 werd de Grebbelinie als verdedigingswerk opgeheven. Echter, veel oorlogsrestanten zijn bewaard gebleven en hebben tegenwoordig een beschermde status. Zo ook in Rhenen.

Ontdek het zelf!

Grebbelinie RhenenWandelen op de Grebbeberg en tegelijkertijd de voormalige Grebbelinie van Rhenen ontdekken, het kan! Vanuit de Tweede Wereldoorlog zijn enkele kazematten blijven staan en er zijn Nederlandse loopgraven herbouwd die onderdeel waren van de Grebbelinie. Deze verdedigingswerken liggen in en rond de bossen van de Grebbeberg verscholen. Tegenwoordig lopen hier wandelpaden langs. Er zijn dan ook twee wandelroutes (3,9 km en 5 km) langs de Grebbelinie over de Grebbeberg. Deze routes leiden je langs de verdedigingswerken maar ook naar een uitzichtpunt bovenop de Grebbeberg. Het start- en eindpunt van de wandelingen is de parkeerplaats naast het Militair Ereveld. Het lopen van de wandelroutes zijn dan ook goed te combineren met een bezoek aan de nationale herdenkingsplaats op de Grebbeberg. Hier staat ook een bezoekerscentrum over de Tweede Wereldoorlog. De wandelroute van 5 km wordt ondersteund via de app ‘De slag om de Grebbeberg’, die gratis is te downloaden. In deze app worden verschillende verhalen verteld tijdens de wandeling.


Contactgegevens

Grebbeweg 123

3911 AV Rhenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s