Militair Ereveld Grebbeberg

Militair ereveld Grebbeberg RhenenHet Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats uit de geschiedenis van Nederland. Op het ereveld van de Grebbeberg liggen ruim 800 militairen begraven. Ieder jaar worden op 4 mei de gevallen militairen herdacht tijdens Nationale Dodenherdenking. Daarnaast herdenkt ieder jaar op tweede pinksterdag het voormalig 8ste Regiment Infanterie haar gesneuvelden. Twee zeer indrukwekkende momenten die de herinnering aan de gestreden strijd op de Grebbeberg levend houden. De plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland het hevigst is gevochten.

Slag om de Grebbeberg

Op het Militair Ereveld in Rhenen is een informatiecentrum. In het informatiecentrum is een tentoonstelling ingericht over de strijd die gevoerd is op de Grebbeberg. Deze strijd staat bekend als de “Slag om de Grebbeberg“. De slag begon op 11 mei 1940 en eindigde enkele dagen later op 13 mei 1940. Ongeveer 23.000 Duitse soldaten probeerden hierbij door de Grebbelinie heen te breken waar zo’n 15.000 Nederlandse soldaten zich verdedigden. Het informatiecentrum is iedere dag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Nationale herdenkingsplaats

Nationaal legermonument Rhenen

Het Militair Ereveld Grebbeberg is tevens ingericht als nationale herdenkingsplaats. Zo staat bij de ingang van het ereveld een leeuwenmonument. Het monument werd in het jaar 1953 onthuld en draagt als opschrift “Den Vaderlant Ghetrouwe – Blijf Ick Tot Inden Doot”. Tegenover de begraafplaats staat een tweede monument. Dit is het Nationale Legermonument. Dit monument is een open aula met klokkentoren gemaakt van kalkstenen. Op loopafstand van het Militair Ereveld in Rhenen is een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Tevens staan in het bos van de Grebbeberg verschillende overblijfselen, zoals kazematten, van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn wandelend te bezichtigen.


Contkactgegevens

Grebbeweg 123

3911 AV Rhenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s