Mountainbiken in Rhenen: een overzicht van alle routes over de Utrechtse Heuvelrug

Je kan prachtig mountainbiken in Rhenen en omgeving Utrechtse Heuvelrug. Niet voor niets staan meerdere mountainbikeroutes in de top 10 van Nederland. Met de juiste voorbereiding is dit daarom een top activiteit, als je van een sportieve uitdaging houdt.

We beschrijven in dit artikel de routes Rhenen, Kwintelooijen, Amerongen, Hoge Ginkel en Leersum. Deze zijn vanaf Rhenen namelijk goed met de mountainbike te bereiken. En met elkaar te combineren! De Utrechtse Heuvelrug is daarom ook perfect voor een mountainbike weekend.

Rhenen

Korte klimmetjes, afdalingen en gedurfde bochten. De mountainbikeroute in Rhenen staat bekend om haar technische uitdaging. Een ronde mountainbiken in Rhenen is 6,5 km lang. Als mountainbiker is de route ook leuk om meerdere keren te fietsen. Door de lekkere snelheid en benodigde fietscontrole, ben je het mountainbiken in Rhenen na één ronde nog lang niet zat. Het is ook een mooi startpunt om vervolgens door te fietsen naar een andere route.

Kwintelooijen

Mountainbikeroute Kwintelooijen ligt aan de rand van Rhenen. Met een lengte van 2,7 km is dit een korte route. Natuurgebied Kwintelooijen kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. De uitdaging van deze route is dan ook groot. Door stevige hoogteverschillen moet je flink aan de bak op dit stukje mountainbiken in Rhenen. Eén van de zwaarste van Nederland. De steile klimmen, afdalingen en bochten zijn een echte test voor je technische vaardigheden.

Amerongen

Mountainbiken over de Utrechtse Heuvelrug in Amerongen is jezelf 18 km uitleven! Niet voor niets hoort dit parcours bij de beste mountainbikeroutes van Nederland. Je fietst over de Amerongseberg en de Elsterkop. In totaal trap je ongeveer 300 hoogtemeters weg. Je moet dan ook aan de bak. Daarnaast zijn er vlakke delen en mooie afdalingen om bij te komen. Of om nog eens lekker door te trappen natuurlijk! De route is gemakkelijk te bereiken vanaf het mountainbiken in Rhenen. Kijk hiervoor naar de verbindingsroute.

Leersum

Leersum is een uitdagende maar mooie mountainbikeroute. Je fiets door uitgestrekte bosgebieden, stuifzand en heide. En dat allemaal op een afstand van 18,5 km. Een prachtig stuk Utrechtse Heuvelrug om te mountainbiken. Tel daar de stevige hellingen bij op, dan weet je dat het gave route is. Leersum is direct verbonden aan Amerongen. Een perfecte combinatie als je een langere afstand wil mountainbiken vanaf Rhenen.

Hoge ginkel

De Hoge Ginkel is een combinatie van een stukje Amerongen en Leersum. Plus een speciaal aangelegd stuk van over de Hoge Ginkel. Je klimt daar over misschien wel de lastigste klim van de Utrechtse Heuvelrug voor mountainbikers. Een echte uitdaging! In totaal is de route 7,5 km lang. Doordat de route stukjes van Amerongen en Leersum bevat, kan je deze goed met elkaar combineren.

Zeist, Austerlitz & Lage Vuursche

Naast de hierboven beschreven mountainbikeroutes kan je ook over Zeist, Austerlitz en Lage Vuursche fietsen. Deze banen horen ook bij de Utrechtse Heuvelrug voor mountainbiken. De ervaring is dat weinig mensen vanaf Rhenen hier naartoe mountainbiken vanwege de afstand. Neemt niet weg dat de routes uitdagend en mooi zijn.

Mountainbiken in Rhenen: voorbereiding!

Vanwege de uitdagende en heuvelachtige routes is een goede voorbereiding belangrijk. Je bent bijvoorbeeld verplicht een vignet bij je te hebben als je wil mountainbiken in Rhenen of de Utrechtse Heuvelrug. Voor €7,50 kan je deze aanschaffen bij één van de verkooppunten. Met deze opbrengst worden de banen onderhouden. In Rhenen is Roseboom Tweewielers (Nieuwe Veenendaalseweg 32) een verkoper van het vignet.