Met de tentoonstelling ‘Han Knaap. Bohemien op zoek naar perfectie’ brengt Stadsmuseum Rhenen een ode aan Han Knaap. Keramist Han Knaap maakte in de jaren 50 en 60 furore met zijn porseleinen koffie- en theeserviezen. Zijn serviezen en vazen gingen naar de Bijenkorf en Metz & Co, Milaan en Afrika. Knaap, afkomstig uit Utrecht, werkt dan in Rhenen.

De expo vindt plaats van 14 mei 2022 tot en met 25 februari 2023. Een bezoek aan de expo kan je combineren met het ontdekken van de vaste collectie. Op uitnodiging van het Stadsmuseum brachten wij een bezoek.

Servies, vazen en meer

We bewonderen meer dan 100 van zijn sobere en prachtig geglazuurde objecten in de expo: serviezen, vazen, maar ook sigarettenhouders en asbakjes. Foto’s en tijdschriften, zoals de Libelle en Goed Wonen uit de jaren 1950-1960, en een film over het maken van porselein maken de presentatie compleet.

Han Knaap in Rhenen

De tentoonstelling volgt Knaap in zijn passies, zijn succesvolle tijden in Rhenen en zijn neergang. Privéverzamelaars laten het mooiste uit hun collectie zien. Daarnaast toont Stadsmuseum Rhenen werk uit de eigen verzameling. Sinds 1988 is dit de eerste grote museale presentatie van het werk van deze keramist.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Han Knaap. Bohemien op zoek naar perfectie. Rhenen 1950-1960’, geschreven door Bert Stegeman uit Rhenen, verzamelaar van keramiek van Han Knaap. Hij had tal van interviews met mensen die Knaap hebben gekend. Het boek bevat prachtige foto’s van Knaaps keramiek, en is te koop in de Museumwinkel (€ 10,-).

De tentoonstelling en het boek zijn mede mogelijk gemaakt door de Stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s