De Gedachteniskerk is een rooms-katholieke kerk in Rhenen. Daarnaast is het een monument ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelden. De kerk dankt haar naam hier dan ook aan. In het jaar 1959 werd de kerk in gebruik genomen.

Bouw van de kerk

De katholieke gemeenschap was relatief klein in Rhenen. Vanaf het jaar 1943, toen de gemeenschap werd opgericht, maakten zij gebruik van een houten noodkerk. Door goed financieel beleid in de beginjaren was de gemeenschap in staat om grondaankopen te doen en een basisschool te stichten. Op deze grond werd ook de Gedachteniskerk gebouwd. Door middel van een steentjesactie kon de bouw van de kerk bekostigd worden. Het ontwerp van de kerk is bedacht door architect Jules Kirch. Jules Kirch won een nationale architecten prijsvraag die voor de Gedachteniskerk was opgezet. In het ontwerp van de architect staat ‘vallen en opstanding’ centraal. Dit heeft geleid tot een verticale kerkruimte die naar de hemel gericht is. Daarnaast is er een lage gedachtenishal om te kunnen gedenken. De bouw van de kerk begon in het jaar 1954 waarna deze in 1959 in gebruik werd genomen.

Huidig gebruik

Regelmatig vindt er op zondag een viering plaats in de Gedachteniskerk in Rhenen door de Parochie Z. Titus Brandma. In de kerk vindt ook jaarlijks op vier mei een oecumenische gebedsviering plaats. Deze viering is voorafgaand aan de dodenherdenking die daarna op het Militair Ereveld plaatsvind.


Contactgegevens

Herenstraat 82
3911 JG Rhenen
www.gedachteniskerk.nl

Foto header: Bert van As