Tijdens de inval van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg één van de plekken waard het hevigst werd gevochten ter verdediging van Nederland. Overgebleven kazematten, gerestaureerde loopgraven en het Militair Ereveld Grebbeberg houden de herinneringen aan de Slag om de Grebbeberg levend. 

  • Verdedigingswerk rhenen Grebbelinie

Grebbelinie in de Tweede Wereldoorlog

De Grebbelinie vormde de hoofdverdediging van Nederland tijdens de inval van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De gehele Grebbelinie liep vanaf de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer, tot aan de Nederrijn bij de Grebbeberg. Deze verdedigingslinie werd al aangelegd in het jaar 1745. Door de jaren heen was de Grebbelinie in onbruik geraakt.

Toch werd besloten door de toenmalige generaal om de Grebbelinie als hoofdverdediging te gebruiken bij een aanval. Op en rond de Grebbeberg voltrokken zich daardoor tijdens de inval van Duitsland zware slagen. Dit hevige gevecht staat ook wel bekend als de Slag om de Grebbeberg. Tijdens het drie dagen durende gevechten verdedigden duizenden Nederlandse soldaten zich met alles wat ze hadden tegen een overmacht aan Duitse militairen. Na een mislukte tegenaanval werd besloten om de Grebbeberg te ontruimen en richting het westen terug te trekken. 

Ontdek de Slag om de Grebbeberg

In het jaar 1951 werd de Grebbelinie als verdedigingswerk opgeheven. Echter, veel oorlogsrestanten zijn bewaard gebleven en hebben tegenwoordig een beschermde status. Je kunt tijdens een wandeling de voormalige Grebbelinie van Rhenen ontdekken. Enkele kazematten zijn blijven staan en er is een Nederlandse loopgraaf herbouwd. Deze verdedigingswerken liggen in en rond de bossen van de Grebbeberg verscholen.

Er zijn twee wandelroutes (3,9 km en 5 km) langs de Grebbelinie over de Grebbeberg. De routes leiden je langs de verdedigingswerken. Het start- en eindpunt van de wandelingen is de parkeerplaats naast het Militair Ereveld. Het lopen van de wandelroutes is dan ook goed te combineren met een bezoek aan de nationale herdenkingsplaats op de Grebbeberg. De wandelroute van 5 km wordt ondersteund via de app ‘De slag om de Grebbeberg’, die gratis is te downloaden. In deze app worden verschillende verhalen verteld tijdens de wandeling.


Contactgegevens

Grebbeweg 123

3911 AV Rhenen