Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats uit de geschiedenis van Nederland. Op het ereveld van de Grebbeberg liggen ruim 850 militairen begraven. Waarvan meer dan 400 soldaten die tijdens die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om de Grebbelinie. Een indrukwekkende bezienswaardigheid die de gestreden strijd op de Grebbeberg levend houd.

  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Militair Ereveld Grebbeberg 3

Slag om de Grebbeberg

Tijdens de inval van Duitsland in mei 1940 was de Grebbeberg één van de plekken waar het hevigst werd gevochten. Deze strijd staat bekend als de “Slag om de Grebbeberg“. De slag begon op 11 mei 1940 en eindigde enkele dagen later op 13 mei 1940. Duizenden Duitse soldaten probeerden hierbij door de Grebbelinie heen te breken de Nederlandse soldaten zich verdedigden. Op het Militair Ereveld in Rhenen kan je hier veel moor over horen in het informatiecentrum. In het informatiecentrum is namelijk een tentoonstelling ingericht over de strijd die gevoerd is op de Grebbeberg. Het informatiecentrum is iedere dag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Nationale herdenkingsplaats

Ieder jaar worden bij het Militair Ereveld Grebbeberg op 4 mei de gevallen militairen herdacht. De herdenkingsplechtigheid bij Militair Ereveld Grebbeberg is de op één na grootste landelijke herdenking van Nederland. Bij het ereveld is dan ook een nationale herdenkingsplaats. Daardoor staan er ook verschillende monumenten.

Op loopafstand van het Militair Ereveld in Rhenen is een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Tevens staan in het bos van de Grebbeberg verschillende overblijfselen, zoals kazematten, van de Tweede Wereldoorlog. Je kunt deze tijdens een wandeling bezichtigen.


Contactgegevens

Grebbeweg 123

3911 AV Rhenen