Of je nou gaat wandelen, fietsen of dieren spotten, de natuur maakt ons gelukkig! In elk seizoen gaan we graag naar ons favoriete bos op de Utrechtse Heuvelrug of een ander natuurgebied. Hoe mooi is het dan als je ook rekening houdt met de natuur waar jij zo van geniet? De makkelijkste manier is letten op wat je meeneemt met wandelen. In dit artikel lees je daarom tips voor duurzaam wandelen in de natuur.

Duurzame verpakkingen

Neem jij wel eens een boterham of wat anders lekkers mee wanneer je gaat wandelen? Vaak is dit verpakt of doen we het eten in plastic boterhamzakjes. Veel van die verpakkingen komen in de natuur terecht. Laat daarom plastic thuis en neem je snacks mee in Keep leaf boterhamzakjes (aff.). Gemaakt van katoen, afsluitbaar, waterdicht en mag gewoon in de wasmachine. Je kunt ze daardoor telkens opnieuw gebruiken. Zo voorkom je afval!

Wandelschoenen en kleding

Trek je er vaak op uit voor een wandeling? Dan heb je vast wandelschoenen en -kleding. Ook met jouw outfit kan je bijdragen aan duurzaam wandelen in de natuur. Kies bijvoorbeeld voor de merken Patagonia en Vaude. Patagonia is een outdoorbedrijf dat bekend staat om duurzaamheidsactivisme en focus op duurzame productie. Ook Vaude gebruikt duurzame materialen zoals biologisch katoen en recycled polyester. En voor wandelschoenen ben je er ook aan het juiste adres. De wandelschoenen van Vaude zijn PFC-vrij en worden gemaakt van gerecyclede materialen.

Herbruikbare drinkfles

Nog een tip voor het verminderen van afval. Gebruik herbruikbare drinkflessen. Ook in de natuur is het fijn als jij je dorst kan lessen. Plastic wegwerpflesjes en drinkpakjes meenemen, hoeft al lang niet meer. Kies voor herbruikbare drinkflessen en voorkom dat afval in de natuur terecht komt. Nederland heeft water van topkwaliteit. Je vindt op de Utrechtse Heuvelrug zelfs verschillende gratis drinkwaterpunten. Heb je geen herbruikbare drinkfles? Bekijk dan de populaire flessen van Dopper (aff.).

Afsluitbare asbak

Elk jaar belanden 10 miljoen kilo sigarettenpeuken op straat in Nederland, volgens Milieu Centraal. Waarvan 20% niet wordt opgeruimd. Het duurt een aantal jaren voordat de peuken zijn vergaan. En de giftige stoffen zijn gevaarlijk voor vogels en andere dieren. Dus als je rookt tijdens het wandelen, ruim de peuken altijd netjes op. Zorg bijvoorbeeld dat je een afsluitbare mini-asbak (aff.) bij je hebt. Handig, compact en goed voor de natuur!

Last but not least

Met deze tips draag je bij aan duurzaam wandelen in de natuur. Tot slot nog drie uitsmijters waarmee je de natuur ook een handje helpt:

  • Blijf op het pad. De natuur is kwetsbaar en het duurt lang voordat iets weer is aangegroeid.
  • Gooi je voedsel en afval altijd weg in prullenbakken. Geen prullenbak in de buurt? Zorg er dan voor dat je het afval bewaart tot je een prullenbak vindt.
  • Woon je in de buurt? Kom met de fiets! Dat is een milieuvriendelijke keuze.

Overnachten in Rhenen

Ontdek de Utrechtse Heuvelrug tijdens een vakantie of weekend weg. Lees welke hotels, vakantieparken, campings en B&B’s er in Rhenen zijn. Of bekijk gelijk één van de veel geboekte verblijven hieronder:

Ik ontvang een kleine vergoeding als je boekt/koopt via VisitRhenen. Zonder dat jij extra betaald. Daarmee kan ik de website onderhouden. De pagina bevat daarom affiliate links.