Elst (Utrecht)

Elst (Utrecht) ligt op een steenworp afstand van Rhenen. Een klein dorp aan de Nederrijn met mooie natuur en een eigen karakter. Als een oase van rust ligt de plaats langs het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ik vertel je graag meer over dit dorp.

Het dorp Elst

Typerend voor Elst (Utrecht) is de rust en gemoedelijke sfeer. In het dorp wonen ruim 4.500 mensen. Er zijn een aantal restaurants en plekken om te overnachten. Er zijn ook bezienswaardigheden zoals molen ’t Wissel. Het dorp is onderdeel van de gemeente Rhenen en ligt vlakbij de gelijknamige stad.

Tabaksplantage en steenfabriek

Elst staat in de regio bekend om de voormalige tabaksplantage. In en rond het dorp staan meerdere tabaksschuren die aan de tabaksplantage herinneren. Zoals bij natuurgebied Plantage Willem III en langs de doorgaande weg van Elst.

De vroegere steenfabriek was een andere belangrijke plek voor Elst. Jarenlang was dit voor veel inwoners de plek waar zij hun boterham verdienden. In de Elster Buitenwaard staat ter herinnering de 32 meter hoge schoorsteen van de voormalige steenfabriek. Er is een uitzichtpunt bij dit karakteristieke baken in het rivierlandschap.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het is een aanrader om vanaf Elst te voet de wandelroutes door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Vanaf natuurgebied Plantage Willem III heb je toegang tot deze mooie natuurstreek. De wandelroutes nemen je mee door het gebied. Ook kan je vanaf de plantage verder de bossen in wandelen. Een ander stuk natuur is de Elster Buitenwaard. Een natuurgebied langs de Nederrijn met riviernatuur en graslanden. Het is een rustgebied waar de natuur haar gang gaat. Er is bij de Schoorsteen van de voormalige steenfabriek een uitzichtpunt.

Overnachten in en rond Elst

Elst (Utrecht) grenst aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Rhenen is dichtbij. Er is dan ook genoeg te zien en te doen voor een langer verblijf. Wil je graag weten waar je kunt overnachten in Elst? Bekijk dan het overzicht met plekken om te overnachten in Elst.

Sinds 2006 hoort Elst bij de gemeente Rhenen. Daarvoor hoorde het dorp gedeeltelijk bij de gemeente Amerongen. Er wordt vaak gesproken over Elst Utrecht om verwarring te voorkomen. In de provincie Gelderland bestaat namelijk een plaats met dezelfde naam.