Elst (Utrecht)

Elst (Utrecht) ligt op een steenworp afstand van Rhenen. Een klein dorp aan de Nederrijn met mooie natuur en een eigen karakter. Als een oase van rust ligt de plaats langs het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De inwoners van het dorp heten je van harte welkom. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden in dit fijne plaatsje.

Het dorp Elst

Typerend voor Elst (Utrecht) is de rust en gemoedelijke sfeer. Het dorp met ruim 4.500 inwoners, leuke restaurants en plekken om te overnachten zorgen voor gezellige reuring. Daarbij maken bezienswaardigheden zoals molen ’t Wissel en de verschillende natuurgebieden het een bezoek waard.

Tabaksplantage en steenfabriek

Elst staat in de regio bekend om de voormalige tabaksplantage en steenfabriek. In en rond het dorp staan meerdere tabaksschuren die aan de tabaksplantage herinneren. Zoals bij Plantage Willem III en langs de doorgaande weg van Elst. Daarnaast staat in de Elster Buitenwaard de 32 meter hoge schoorsteen van de voormalige steenfabriek. Jarenlang was dit voor veel inwoners van Elst de plek waar zij hun boterham verdienden. Tegenwoordig is er een uitzichtpunt bij dit karakteristieke baken in het rivierlandschap.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het is een aanrader om vanaf Elst te voet de wandelroutes door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Vanaf natuurgebied Plantage Willem III heb je toegang tot deze mooie natuurstreek. De wandelroutes nemen je mee door het gebied of verder de bossen in. Daarnaast is er de Elster Buitenwaard. Een natuurgebied langs de Nederrijn met typische riviernatuur en graslanden. In het rustgebied kan de natuur volledig haar gang gaan. Er is bij de Schoorsteen van de voormalige steenfabriek een uitzichtpunt.

Overnachten in en rond Elst

Elst (Utrecht) grenst aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Rhenen is dichtbij. Er is dan ook genoeg te zien en te doen voor een langer verblijf. Wil je graag weten waar je kunt overnachten in Elst? Je bent van harte welkom in een bed and breakfast. Of ga gezellig kamperen bij Camping de Tabaksschuur.

Het dorp is onderdeel van de gemeente Rhenen en ligt vlakbij de gelijknamige stad. Sinds 2006 valt de gehele bebouwde kom onder deze gemeente. Daarvoor hoorde het dorp gedeeltelijk bij de gemeente Amerongen. Er wordt vaak gesproken over Elst Utrecht om verwarring te voorkomen. In de provincie Gelderland bestaat namelijk een plaats met dezelfde naam.