De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust, net buiten de randstad in het midden van Nederland. Met prachtige natuur, landschappen en bloeiende steden en dorpen. De Utrechtse Heuvelrug was honderden jaren geleden al een populaire streek onder welgestelde lieden. Niet voor niets bouwden zij er in het verleden talloze buitenhuizen, landgoederen en kastelen.

Je ziet nergens zo’n afwisseling tussen cultuur en natuur als op de Utrechtse Heuvelrug. Heerlijk om te fietsen of wandelen, activiteiten te ondernemen en simpelweg te genieten. De Utrechtse Heuvelrug loopt door Rhenen en eindigt er abrupt in de Nederrijn. Rhenen is dan ook een perfect startpunt om de rest van deze mooie streek te ontdekken.

Heuvelachtige bossen, heide en riviernatuur

Je ontdekt op de Utrechtse Heuvelrug heuvels en bossen. Het Nationaal Park is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Het heuvelachtige landschap is meer dan 130.000 jaar ontstaan tijdens de ijstijd. Dit maakt deze natuurstreek uniek in Nederland. De bossen afgewisseld met heidevelden hebben dan ook vele wilde dieren en planten hier hun thuis gevonden. De heuvels van de Utrechtse Heuvelrug eindigen langs de Nederrijn. Hier gaan de bossen over in wilde riviernatuur. Het maakt de Utrechtse Heuvelrug een fantastische natuurstreek vol fiets- en wandelroutes. Perfect voor avontuurlijke wandelaars, fietsliefhebbers en vogelaars.

Activiteiten

Er is van alles te doen op de Utrechtse Heuvelrug. Van lekker wandelen, mountainbiken of fietsen door de natuur tot het bezoeken van musea, kastelen of bezienswaardigheden. De afwisseling van natuur en cultuur op de Utrechtse Heuvelrug is uniek in Nederland. Daarnaast zijn er meerdere grote publiekstrekkers zoals Ouwehands Dierenpark. Er zijn genoeg leuke steden om te bezoeken. Utrecht en Amersfoort zijn grote historische steden waar het bruist! Maar ook de kleinere dorpen zoals Amerongen hebben een authentieke uitstraling.

Historische steden en dorpen

De Utrechtse Heuvelrug heeft een lengte van ongeveer 50 kilometer. Het loopt dan ook dwars door de provincie Utrecht richting Noord-Holland. Plaatsen zoals Amersfoort, Baarn, Veenendaal, Zeist en Rhenen liggen langs het natuurpark. Daarnaast is er de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een verzameling dorpen langs het midden van de heuvelrug. Deze gemeente grenst aan de westkant met de gemeente Rhenen. Al deze plaatsen langs de Utrechtse Heuvelrug kenmerken zich door historische en authentieke kenmerken. Het geeft de streek een prachtige uitstraling.

Overnachten

Je kan naast Rhenen natuurlijk ook overnachten op de Utrechtse Heuvelrug. Je komt na een actieve dag heerlijk tot rust in één van de vele accommodaties. Van een camping, hotel of vakantiepark tot bed and breakfast. Midden tussen de bossen of gelegen in een authentieke stad of dorp. Het aanbod is groot en zit vol met leuke mogelijkheden. Lekker wegdromen tijdens een weekend weg of vakantie. We helpen je graag bij je keuze. Lees vooral onze tips over op de Utrechtse Heuvelrug overnachten. Daarna is de keus aan jou!

Foto: Jantenhaaf