Over de Grebbeberg wandelen is heerlijk. De routes lopen veelal door het bos en langs de rand van de berg. Onderweg zijn er meerdere uitzichtpunten over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. De Grebbeberg is daardoor één van mijn favoriete gebieden voor een wandeling.

Hieronder vertel ik over de Grebbeberg en de wandelroutes. Alles wat je nodig hebt voor een wandeling over de Grebbeberg. Veel wandelplezier!

Op de Grebbeberg wandelen

De Grebbeberg is een heuvelachtig bosgebied. Loofbomen en typische bosplanten vormen het landschap. Echt een plek om even tot rust te komen. Het gebied is voor dieren verbonden aan rivieroeverreservaat Blauwe Kamer en bosgebied Laarsenberg. Zelf vanaf de Grebbeberg wandelen naar de Blauwe Kamer kan alleen via wegen buiten het gebied.

Op de Grebbeberg wandelen voelt soms bijna buitenlands aan. De berg eindigt namelijk abrupt tegen de Nederrijn. Hierdoor zijn er vijftig meter hoge hoogteverschillen in het natuurgebied. En dat is bijzonder in het vlakke Nederland. Een wandeling over de Grebbeberg leidt vrijwel altijd langs mooie uitzichtpunten. Mijn tip: wandel op Grebbeberg naar het eeuwenoude veld Koningstafel. Dat is misschien wel het mooiste uitzichtpunt.

Een aanrader is het wandelen op de Grebbeberg te combineren met een bezoek aan het Militair Ereveld Grebbeberg. Op de berg is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De graven en het informatiecentrum zijn een indrukwekkende herinnering aan deze gebeurtenis.

Wandelroute Grebbeberg en meer

Door het natuurgebied loopt de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg. Daarnaast gaan er ook een aantal wandelroutes gedeeltelijk door het gebied. Lees de praktische informatie over de wandelroutes. Hieronder een opsomming met linkjes naar de routes:

Vind je de 4 km lange wandeling Wandelroute Grebbeberg te kort? Combineer de route dan met wandelroute Laarsenberg. Met hetzelfde start- en eindpunt is de route dan 8,5 km lang.

Waar een wandeling op de Grebbeberg starten?

Het natuurgebied heeft meerdere ingangen. Kom je met de auto of is de Grebbeberg nieuw voor je? Start je wandeling over de Grebbeberg dan bij de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg. Aan de overkant van de weg is er een ingang het bos in. Vanaf dit punt kan je op de Grebbeberg alle kanten op wandelen. Bij het volgen van een wandelroute op de Grebbeberg staat het start- en eindpunt vaak bij de beschrijving aangegeven.

Wandelen op de Grebbeberg met hond

Wandelen op de Grebbeberg met hond is niet toegestaan. Dit komt doordat er grote dieren leven zoals konik paarden en galloway runderen. Je mag wel met de hond wandelen in bosgebied Laarsenberg. Dit gebied ligt aan de andere kant van de Grebbeberg. Door het natuurgebied loopt de gemarkeerde wandelroute Laarsenberg. Laarsenberg is vanaf dezelfde parkeerplaats te betreden. Je loopt vanaf de achterzijde van de parkeerplaats het bos in.

Wandelen in Rhenen

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de grootste bosgebieden van Nederland. Er zijn daardoor veel mogelijkheden om te wandelen in Rhenen. Ben je op zoek naar een overzicht van de wandelroutes in Rhenen? Bekijk dan het overzicht met de door mij gelopen wandelroutes. Daar lees je de praktische informatie en mijn ervaringen.

Overnachten in Rhenen

Overweeg je een vakantie of weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug? Bekijk dan het overzicht met hotelsvakantieparkencampings en B&B’s op VisitRhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder: