De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg loopt over het abrupte eind van de Utrechtse Heuvelrug. De vier kilometer lange boswandeling gaat langs mooie uitzichtpunten en het Militair Ereveld Grebbeberg. In combinatie met de heuvelachtige en bosrijke natuur is het logischerwijs een populaire wandeling. Ook al zijn honden er niet toegestaan.

Ik wandelde de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg. Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen en klik hieronder voor de wandelroute!

  • Grebbeberg: markering wit (4 km)
    • Startpunt: Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen
  • wandelen utrechtse heuvelrug

Wandelroute Grebbeberg

De Grebbeberg is een bijzonder natuurgebied. Gelegen op ongeveer vijftig meter hoogte is dit het zuidelijke eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend voor de wandeling zijn de mooie uitzichtpunten die je tegenkomt over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. Wandelroute Grebbeberg start vanaf de parkeerplaats. Daarna de weg oversteken, rechts het bos in en de wandeling begint.

Het pad leidt tussen de varens en bomen door. Met de stralende zon voelt het bijna buitenlands aan. Na een paar honderd meter duiken de eerste hoogteverschillen op. De route draait namelijk mee met de berg richting de rand van de Grebbeberg. Op meerdere plekken kom je mooie uitzichtpunten tegen over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. Met het uitkijkpunt bij de bijzondere plek Koningstafel als letterlijk hoogtepunt van de boswandeling. Een verrekijker meenemen is een goed idee!

Natuurgebied Grebbeberg is verbonden aan rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. Daardoor kunnen grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden ook de berg op lopen. Er is dan ook kans om ze tegen te komen tijdens de wandelroute. Vooral tijdens de herfst en winter lopen de dieren er regelmatig. Deze keer liepen ze tijdens mijn wandeling op de Blauwe Kamer. Ook dan is het een mooi gezicht om de kuddes te zien rondtrekken.

Na enkele kilometers langs de rand te lopen, draait de route terug het bos in. Wandelroute Grebbeberg begint hier aan het laatste deel. Door een mooie bomenlaan loopt wandelroute Grebbeberg richting het eindpunt. Omgeven door het bos heerst er heerlijke rust. Een fijn einde van de wandeling.

Het start- en eindpunt van wandelroute Grebbeberg is bij het Militair Ereveld Rhenen. Het is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg het strijdtoneel van een gevecht waar duizenden militairen bij betrokken waren. Deze wandeling combineren met een bezoek aan het indrukwekkende Militair Ereveld is een aanrader. Het geeft nog meer gevoel bij de bijzondere plek waar je hebt gewandeld.

Natuurgebied Grebbeberg is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Utrechts Landschap faciliteert de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg.

Andere routes rond de Grebbeberg

Er lopen meerdere wandelingen langs de Grebbeberg. Dit zijn ongemarkeerde routes die gedeeltelijk door het gebied lopen. Daarnaast loopt er in het aangrenzende natuurgebied Laarsenberg een gemarkeerde wandeling. Deze wandeling heeft hetzelfde startpunt als de witte route over de Grebbeberg. Je kunt ze daardoor ook goed combineren.

Langs de Grebbeberg loopt de volgende wandelroute:

  • Laarsenberg: markering rood (4,5 km)
    • Startpunt: Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen

Naast de routes in en rond de Grebbeberg zijn er nog veel meer wandelroutes in Rhenen. Welke ga jij allemaal ontdekken?

Horeca & overnachten

Het is lekker om na een wandeling een hapje en drankje te nuttigen. Een verdiende afsluiter na een fijne wandeling. Rond de Grebbeberg zijn verschillende restaurants gevestigd:

Lijkt het je leuk om meerdere dagen in Rhenen te verblijven? Bekijk dan het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s op VisitRhenen.