De Binnenmolen is gelegen in het centrum van Rhenen. De korenmolen werd voorheen gebruikt voor het malen van graan. Doordat de molen op een hoge stelling is gebouwd, biedt de plek een prachtig uitzicht over Rhenen en de Nederrijn. De draaivaardige molen, roeden met een lengte van 22 meter, is op afspraak te bezoeken of tijdens bijzondere gelegenheden zoals Open Monumentendag.

Geschiedenis van de Binnenmolen

De geschiedenis van de huidige molen van Rhenen gaat terug naar het jaar 1893. In dit jaar werd de molen gebouwd ter vervanging van een andere molen. Deze Standerdmolen was eeuwen geleden gebouwd op de noordelijke zijde van de stadsmuur. Het lijkt dan ook niet geheel ontoevallig dat de molen werd vervangen in dezelfde periode als toen de stadsmuren grotendeels werden gesloopt. De huidige molen dankt hier wel haar naam aan. De Standerdmolen stond, als bijzonderheid, binnen de stadsmuren. Rondom de huidige molen is nog wel een deel van de noordelijke stadsmuur te zien. Voor de bouw van de huidige molen zijn verschillende materialen gebruikt van de Standerdmolen.

Tot het jaar 1934 deed de molen dienst voor het malen van graan. Hierna werd besloten om de molen inwendig te slopen en om te bouwen tot café-restaurant. In diezelfde periode werd er in de kap van de molen een uitkijkpost ingericht. Door het uitstekende uitzicht vanaf deze plek kreeg De Binnenmolen van Rhenen de bijnaam Panoramamolen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de molen beschadigd. Door een kanonskogel ontstond een gat in de romp van De Binnenmolen. Leuk weetje is dat dit gat later vermaakt is tot een rond venster.

Door de jaren heen liet het onderhoud van de molen te wensen over. Nadat de stichting de Utrechtse Molens De Binnenmolen had aangekocht besloten zij in het jaar 1969 de molen te restaureren. De molen is hierdoor tot op de dag van vandaag weer draaivaardig. Echter, er werd toen wel besloten om het café-restaurant te sluiten. De molen wordt daarom tegenwoordig bewoond.


Contactgegevens

Elisabethplantsoen 3
3911JA Rhenen
0317-616636


Foto header: Bert van der Lingen©