Kazematten, loopgraven en het Militair Ereveld Grebbeberg houden de herinnering aan de Slag om de Grebbeberg levend. Ik ontdekte de Grebbelinie in Rhenen. Lees verder voor meer informatie over de strijd op de Grebbeberg. En hoe je Grebbelinie zelf ontdekt.

  • Verdedigingswerk rhenen Grebbelinie

Grebbelinie in de Tweede Wereldoorlog

De Grebbelinie vormde de hoofdverdediging van Nederland tijdens de inval van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De gehele Grebbelinie liep vanaf de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer, tot aan de Nederrijn bij de Grebbeberg. De verdedigingslinie werd al aangelegd in de 18e eeuw. Door de jaren heen was de Grebbelinie in onbruik geraakt.

Toch werd door de toenmalige generaal besloten om de Grebbelinie als hoofdverdediging te gebruiken bij een aanval. Op en rond de Grebbeberg begon tijdens de inval van Duitsland een zwaar gevecht. De hevige strijd staat ook wel bekend als de Slag om de Grebbeberg. De slag duurde drie dagen. Duizenden Nederlandse soldaten vochten tegen een overmacht aan Duitse militairen. Na een mislukte tegenaanval werd besloten om de Grebbeberg te ontruimen en richting het westen terug te trekken.

Militair Ereveld Grebbeberg

Het Militair Ereveld Grebbeberg is de indrukwekkendste herinnering aan de strijd op de berg. Meer dan 800 Nederlandse soldaten hebben er hun rustplaats. Er is ook een informatiecentrum bij het Militair Ereveld. Je ontdekt er de Slag om de Grebbeberg. Elk jaar is er tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een plechtigheid.

Kazematten en loopgraven op de Grebbeberg

Meerdere kazematten en loopgraven op de Grebbeberg zijn bewaard gebleven. Ook al hief men de Grebbelinie als verdedigingswerk op na de Tweede Wereldoorlog. Je ontdekt de voormalige Grebbelinie van Rhenen tijdens een wandeling. Enkele kazematten zijn blijven staan en er is een Nederlandse loopgraaf herbouwd. Deze verdedigingswerken liggen in en rond de bossen van de Grebbeberg verscholen.

Ontdek de Grebbelinie in Rhenen

Je vindt op de kaart de overblijfselen en bezienswaardigheden van de Grebbelinie in Rhenen. Dit zijn de rode symbolen met een witte ster. Je start het makkelijkst bij de parkeerplaats van het Militair Ereveld. Vanaf de parkeerplaats loop je namelijk gelijk het bos in. Daarna wandel je gemakkelijk naar de loopgraaf, kazematten en het hoornwerk toe.

Overnachten in Rhenen

Wil je een vakantie, weekend weg of overnachting in Rhenen boeken? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: