Je kunt kazematten en een gerestaureerde loopgraaf op de Grebbeberg bezoeken. De bouwwerken waren in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Grebbelinie in Rhenen. Je leest in dit artikel over de Grebbelinie en overgebleven verdedigingswerken. En ik vertel waar je de kazematten en loopgraven op de Grebbeberg vind.

Grebbelinie in Rhenen

De Grebbeberg was voor de Tweede Wereldoorlog een kwetsbaar onderdeel van de Grebbelinie. Toen de dreiging toenam de verdediging van de berg versterkt. Tijdens de Duitse inval brak de Slag om de Grebbeberg los. Drie dagen lang vochten duizenden soldaten tegen elkaar. Daarna braken de Duitse soldaten door de verdediging.

Herstelde loopgraaf op de Grebbeberg

Loopgraaf Grebbeberg Grebbelinie

Je kunt een herstelde loopgraaf op de Grebbeberg bezoeken. De loopgraaf was onderdeel van de stoplijn. Dit was de laatste linie van de Nederlandse verdediging op de Grebbelinie in Rhenen. Tijdens de Duitse inval was dit bouwwerk honderden meters lang. Hiervan is een deel hersteld. Je kijkt vanuit de loopgraaf uit over een akker. De Duitse soldaten vielen vanaf deze kant aan.

Kazematten op de Grebbeberg

Kazemat Grebbelinie Rhenen

De kazematten op de Grebbeberg stonden vooral bij de frontlijn. Deze linie liep om de berg heen. Hier moest de vijand worden gestopt. Zodat de Duitse soldaten de stoplijn niet zouden bereiken. De kazematten waren vaak bewapend met machinegeweren. Uiteindelijk raakten de Nederlandse soldaten in de kazematten omsingeld. Na twee dagen braken de Duitse strijdkrachten door de frontlinie. Meerdere kazematten op de Grebbeberg bleven staan.

Kazematten en loopgraven Grebbeberg bezoeken

Wil jij de kazematten en loopgraven op de Grebbeberg bezoeken? Je wandelt er vanaf de parkeerplaats bij het Militair Ereveld Grebbeberg heen. Ik zette hieronder de verdedigingswerken van de Grebbelinie in Rhenen in een kaart. Dit zijn de rode symbolen met een witte ster. Klik op de symbolen. Je ziet dan wat het is.

Meer attracties en bezienswaardigheden in Rhenen

Wil je weten welke attracties en bezienswaardigheden er nog meer in Rhenen zijn? Bekijk dan mijn overzicht met bezienswaardigheden.

Overnachten in Rhenen

Wil je een vakantie, weekend weg of overnachting in Rhenen boeken? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: