Je kunt kazematten en loopgraven op de Grebbeberg bezoeken. De bouwwerken waren in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Grebbelinie in Rhenen. Je leest in dit artikel over de Grebbelinie en overgebleven verdedigingswerken. En ik vertel waar je de kazematten en loopgraven op de Grebbeberg vind.

Grebbelinie in Rhenen

De Grebbelinie in Rhenen bestaat sinds 1744. Het land rond de Grebbelinie werd bij een aanval onderwater gezet. Aanvallen was daardoor moeilijk voor de vijand. Het gebied voor de Grebbeberg kon niet onderwater staan. Daardoor was de berg kwetsbaar. De Grebbelinie in Rhenen werd vlak voor de start van de Tweede Wereldoorlog versterkt. Bijvoorbeeld met kazematten en loopgraven. Dit moest de vijand tegenhouden bij een aanval.

Op 10 mei 1940 begon de Slag om de Grebbeberg. Drie dagen lang vochten duizenden soldaten tegen elkaar. Daarna braken de Duitse soldaten door de verdediging. Het boek Slag om de Grebbeberg vertelt het beeldverhaal over deze strijd. Een aanrader voor wie meer wil weten over de Grebbelinie in Rhenen.

Loopgraven op de Grebbeberg

Loopgraaf Grebbeberg Grebbelinie

Je kunt een herstelde loopgraaf op de Grebbeberg bezoeken. De loopgraaf was onderdeel van de stoplijn. Dit was de laatste linie van de Nederlandse verdediging op de Grebbelinie in Rhenen. Tijdens de Duitse inval was dit bouwwerk honderden meters lang. Hiervan is een deel hersteld. Je kijkt vanuit de loopgraaf uit over een akker. De Duitse soldaten vielen vanaf deze kant aan.

Kazematten op de Grebbeberg

Kazemat Grebbelinie Rhenen

De kazematten op de Grebbeberg stonden vooral bij de frontlijn. Deze linie liep om de berg heen. Hier moest de vijand worden gestopt. Zodat de Duitse soldaten de stoplijn niet zouden bereiken. De kazematten waren vaak bewapend met machinegeweren. Uiteindelijk raakten de Nederlandse soldaten in de kazematten omsingeld. Na twee dagen braken de Duitse strijdkrachten door de frontlinie. Meerdere kazematten op de Grebbeberg bleven staan. Die kan je bekijken.

Kazematten en loopgraven Grebbeberg bezoeken

Wil jij de kazematten en loopgraven op de Grebbeberg bezoeken? Je wandelt er vanaf de parkeerplaats bij het Militair Ereveld Grebbeberg heen. Ik zette hieronder de verdedigingswerken van de Grebbelinie in Rhenen in een kaart. Dit zijn de rode symbolen met een witte ster. Klik op de symbolen. Je ziet dan wat het is.

Overnachten in Rhenen

Wil je een vakantie, weekend weg of overnachting in Rhenen boeken? Je vindt de plekken in het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s. Of bekijk gelijk één van de leuke verblijven hieronder:

Ik ontvang een kleine vergoeding als je boekt via VisitRhenen. Daarmee kan ik de website onderhouden. De pagina bevat daarom affiliate links.