Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats uit de geschiedenis van Nederland. Een indrukwekkende bezienswaardigheid die de gestreden strijd op de Grebbeberg levend houd. Ik bezocht het Militair Ereveld Grebbeberg en vertel je er graag meer over.

  • Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen
  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen

Slag om de Grebbeberg

Tijdens de inval van Duitsland in mei 1940 was de Grebbeberg één van de plekken waar het hevigst werd gevochten. Deze strijd staat bekend als de “Slag om de Grebbeberg“. De slag begon op 11 mei 1940 en eindigde enkele dagen later op 13 mei 1940. Duizenden Duitse soldaten probeerden hierbij door de Grebbelinie heen te breken de Nederlandse soldaten zich verdedigden. Het Militair Ereveld Grebbeberg is een herdenkingsplaats aan deze gebeurtenis.

Wil je meer lezen over de Slag om de Grebbeberg? Dan is het boek Slag om de Grebbeberg een aanrader. Het boek vertelt een beeldverhaal van de strijd. Je gaat van de mobilisatietijd in augustus 1939 naar de meidagen 1940 en de verwoesting die achterbleef.

Militair Ereveld in Rhenen

Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats uit de geschiedenis van Nederland. Op het ereveld van de Grebbeberg liggen meer dan 850 militairen begraven. Waarvan honderden soldaten die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om de Grebbelinie. Je ziet en leert meer over deze strijd op het Militair Ereveld Grebbeberg. In het informatiecentrum is een tentoonstelling ingericht over de strijd die gevoerd is op de Grebbeberg.

Ieder jaar worden op 4 mei de gevallen militairen bij het Militair Ereveld Grebbeberg herdacht. De herdenkingsplechtigheid bij het Militair Ereveld Grebbeberg is één van de grootste landelijke herdenkingen van Nederland. Bij het ereveld is dan ook een nationale herdenkingsplaats. Er staan hiervoor verschillende monumenten bij het ereveld.

Overblijfselen Tweede Wereldoorlog

Op loopafstand van het Militair Ereveld in Rhenen is een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog hersteld. Ook staan er in het bos van de Grebbeberg verschillende overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn vooral kazematten. Lees meer over de bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog.

Overnachten in Rhenen

Wil je een vakantie, weekend weg of overnachting in Rhenen boeken? Je vindt de plekken in het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s. Of bekijk gelijk één van de leuke verblijven hieronder:

Ik ontvang een kleine vergoeding als je boekt via VisitRhenen. Daarmee kan ik de website onderhouden. De pagina bevat daarom affiliate links.


Contactgegevens

Grebbeweg 123

3911 AV Rhenen