Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats uit de geschiedenis van Nederland. Een indrukwekkende bezienswaardigheid die de gestreden strijd op de Grebbeberg levend houd.

Ik bezocht het Militair Ereveld Grebbeberg. In dit artikel deel ik mijn ervaring en vind je de praktische informatie voor een bezoek.

Tip! Wil je meer lezen over de Slag om de Grebbeberg? Dan is het boek Slag om de Grebbeberg een aanrader. Het boek vertelt het beeldverhaal van de mobilisatietijd in augustus 1939 naar de meidagen 1940 en de verwoesting die achterbleef.

  • Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen
  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Militair Ereveld Grebbeberg
  • Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen

Slag om de Grebbeberg

Tijdens de inval van Duitsland in mei 1940 was de Grebbeberg één van de plekken waar het hevigst werd gevochten. Deze strijd staat bekend als de “Slag om de Grebbeberg“. De slag begon op 11 mei 1940 en eindigde enkele dagen later op 13 mei 1940. Duizenden Duitse soldaten probeerden hierbij door de Grebbelinie heen te breken. Het Militair Ereveld Grebbeberg is samen met overgebleven kazematten en loopgraven een indrukwekkende herinnering aan deze gebeurtenis.

Militair Ereveld in Rhenen

Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen één van de eerste oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Op het Ereveld van de Grebbeberg liggen meer dan 850 militairen begraven. Waarvan honderden soldaten die sneuvelden op de Grebbeberg. Ik raad je aan om ook het informatiecentrum op het Ereveld te bezoeken. Het kleine museum vertelt het verhaal van de soldaten die er liggen.

Nationale dodenherdenking

Ieder jaar worden op 4 mei de gevallen militairen bij het Militair Ereveld Grebbeberg herdacht. De herdenkingsplechtigheid is één van de grootste landelijke herdenkingen van Nederland. Er staan verschillende monumenten bij het Ereveld. Ik was meerdere keren bij de ceremonie die elke keer weer mooi en indringend is. Het laat je beseffen wat men heeft doorstaan om onze vrijheid te bereiken.

Militair Ereveld Grebbeberg bezoeken

Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen wordt beheert door de Oorlogsgravenstichting. Klik hieronder op de link voor meer informatie:

  • Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen

Er kunnen wijzigingen zijn sinds mijn laatste bezoek. Op de website van de locatie staat de actuele informatie.

Meer attracties en bezienswaardigheden in Rhenen

Wil je weten welke attracties en bezienswaardigheden er nog meer in Rhenen zijn? Bekijk dan mijn overzicht met bezienswaardigheden.

Overnachten in Rhenen

Wil je een vakantie, weekend weg of overnachting in Rhenen boeken? Je vindt de plekken in het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s. Of bekijk gelijk één van de leuke verblijven hieronder:

Ik ontvang een kleine vergoeding als je boekt via VisitRhenen. Daarmee kan ik de website onderhouden. De pagina bevat daarom affiliate links.