Het informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg vertelt het verhaal van de Grebbelinie en de strijd op de Grebbeberg. De plek waar duizenden militairen vochten tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog. Het kleine museum over de Grebbelinie in Rhenen is gelegen op het Militair Ereveld en heeft vrije toegang.

Ik bezocht informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg. Je leest over de praktische informatie en wat je kunt verwachten tijdens een bezoek.

Tip! Combineer een bezoek aan het museum met een overnachting of vakantie in Rhenen. Bekijk het overzicht waar je kunt overnachten in Rhenen.

  • Museum Grebbelinie Rhenen
  • Bezoekerscentrum Militair Ereveld Grebbeberg
  • Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg
  • Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen
  • Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen

Museum over de Grebbelinie en Grebbeberg

Je ontdekt in het informatiecentrum wat zich in de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg afspeelde. Het museum staat stil bij de Grebbelinie en de Slag om de Grebbeberg. Van persoonlijke verhalen van militairen tot de verdediging van de Grebbeberg en meer. Het museum is onderdeel van het Militair Ereveld Grebbeberg. Mijn ervaring is dat het informatiecentrum de toch al indrukwekkende herinnering van het Ereveld aan de Tweede Wereldoorlog versterkt.

De Slag om de Grebbeberg

Op 10 mei 1940 begon de Duitse inval in Nederland. De volgende ochtend barste de Slag om de Grebbeberg los. Duizenden militairen vochten drie dagen om de berg. Het informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg laat met video, foto en geluid zien hoe dit eraan toe ging. Van de mobilisatie tot de gevechten. Een nagebouwde wand van een loopgraaf maakte de meeste indruk op mij. Wanneer je door de kijkgaten kijkt, speelt een video met gevechtsbeelden op de Grebbeberg af.

Verhalen van de militairen

In het informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg lees en hoor je de verhalen van een aantal soldaten. Zij vochten tijdens de meidagen rond de Grebbelinie. Door gevechtsverslagen, persoonlijke spullen en korte biografieën van de militairen maak je kennis met hen. Ik keek daarna op een andere manier naar de graven op het Ereveld. Elke soldaat heeft zijn eigen verhaal. Dat is iets wat we niet mogen vergeten. Ondanks de beperkte grootte, slaagt het museum over de Grebbelinie erin om dit over te brengen.

Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg bezoeken

Het bezoekerscentrum is een initiatief van de Oorlogsgravenstichting. Je vindt hieronder praktische informatie over de locatie:

  • Informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg
    • Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen

Er kunnen wijzigingen zijn sinds mijn laatste bezoek.

Meer musea in Rhenen

Wil je weten welke musea je nog meer kunt bezoeken? Bekijk op VisitRhenen het overzicht met musea in Rhenen en de omgeving.

Overnachten in Rhenen

Combineer je bezoek met een overnachting in Rhenen. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder: