In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte de Lancaster LM-134 neer. De acht bemanningsleden van de Britse bommenwerper kwamen allen om het leven. Op de plek van de crash is precies 72 jaar later een monument onthuld.

De Britse bommenwerper was onderweg naar Sterkrade, een deelgemeente van Oberhausen, om een fabriek te bombarderen. Aan boord lag voor de actie ongeveer 6500 kilo aan bommen. Helaas wist het vliegtuig nooit haar doel te bereiken. Een Duitse jachtvlieger wist de Lancaster LM-134 op de heenreis neer te halen. De bommenwerper stortte neer met al haar bommen aan boord. Dit had dan ook een gigantische explosie als gevolg. In de wijde omtrek was de klap te horen. Na de crash was het toestel nagenoeg onherkenbaar. Onderdelen van het vliegtuig lagen verspreid in een zeer weide omtrek. Zelfs nu nog worden af en toe stukjes of onderdelen van de bommenwerper gevonden.

In het vliegtuig waren acht bemanningsleden aanwezig. Zij waren allen tussen de 21 en 27 jaar oud en afkomstig uit Canada, Nieuw Zeeland, Groot Brittanië en Argentinië. Geen van hen overleefde de crash. Door de gigantische explosie is van slechts drie militairen restanten gevonden. Bij het monument wordt stilgestaan bij de bemanningsleden. Op de steen staan de namen van de militairen weergegeven. Het monument is gelegen bij één van de ingangen van de bossen van Landgoed Remmerstein.


Contactgegevens

Oude veensegrindweg
3911 TA Rhenen