In Elst staat de molen ’t Wissel. Sinds 1855 staat de korenmolen op haar huidige plek. Wanneer er voldoende wind staat wordt er nog steeds gemalen. Het is mogelijk om de molen te bezoeken.

Een naam met dank aan de tramlijn

De molen ’t Wissel in Elst dankt haar naam aan de tramlijn. Aan het eind van de 19e eeuw werd een tramlijn vanaf Utrecht naar Arnhem opgeleverd. Dit spoor liep vlak langs de korenmolen. Het was een enkelvoudig spoor met een wisselpunt. Tijdens een restauratie van de molen in 1980, werd de naam ervan afgeleid. De tramlijn was toen al lange tijd opgeheven. In het jaar 1949 verdween het laatste deel van het traject.

Geschiedenis van de molen

Vanaf 1855 werd de korenmolen ’t Wissel in gebruik genomen. Volledig draaiend op windkracht werd het koren gemalen. Dit veranderde in het jaar 1930. Een elektrische maalderij nam de functie over. Hierdoor raakte de molen, die in de gemeente Rhenen staat, langzaam aan in verval. ’t Wissel was namelijk haar functie verloren waardoor er weinig financiële middelen waren. Verschillende restauraties maakten geen grote verschillen. Pas in 2005, toen in samenwerking met het Utrechts Landschap de molen werd gerestaureerd. Ging het snel. De korenmolen kon opnieuw in gebruik worden genomen. Tegenwoordig wordt er nog af en toe gemalen.

’t Wissel bezoeken

De vrijwillige en enthousiaste molenaar laat de korenmolen draaien. Een bezoek brengen kan dan ook alleen als de wieken draaien. Dit is meestal op zaterdag. Een bezoek aan de molen is de moeite waard. Met de toelichting van de molenaar is het leuk maar ook leerzaam. Op andere dagen kan je de molen alleen vanaf de buitenkant bezichtigen.


Contactgegevens

De Oude Weg 8

3922 GB Elst

Facebook