Fiets met fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen (34 km) door de heuvelachtige bossen van het nationale park. Je ontdekt de natuur, het pittoreske Amerongen met haar kasteel en landgoed Prattenburg. Vanaf Rhenen leiden de fietsknooppunten je rond.

Ik fietste Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen. Lees mijn ervaringen. Je vindt aan het eind van dit artikel de knooppunten van de fietsroute.

Tip! Combineer de fietsroute met een overnachting of vakantie. Bekijk het overzicht waar je kunt overnachten in Rhenen.

  • Fietsroute Utrechtse Heuvelrug Rhenen
  • Kasteel Amerongen Fietsroute Utrechtse Heuvelrug
  • Egelmeer Fietsroute Utrechtse Heuvelrug Rhenen
  • Landgoed Prattenburg Fietsroute Utrechtse Heuvelrug Rhenen
  • Fietsen Utrechtse Heuvelrug Rhenen

Vanuit Rhenen fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

Fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen start bij het stadscentrum vanaf parkeerplaats Paardenmarkt. Hier sla je linksaf naar de rotonde richting het eerste knooppunt. De route zet koers naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Na het eerste bosgebied gaat de fietstocht langs de rand van Elst naar de Amerongse berg.

Amerongse berg

Boswachterij Amerongse berg is een heuvelachtig bosgebied. De loof- en dennenbossen wisselen elkaar af. De Amerongse berg is het hoogste punt van de Heuvelrug. Fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug gaat over een fietspad door het bosgebied rondom de berg. Tijdens de fietstocht hoor ik veel vogels om mij heen, van spechten tot roodborstjes. Langs het fietspad liggen een aantal grafheuvels die dateren uit 2500 tot 1800 voor Christus.

Amerongen en het kasteel

De route laat het bos achter zich voor een bezoek aan Amerongen. Door het oude dorpscentrum en langs het kasteel. Amerongen is een eeuwenoud dorp waar ik altijd weer de sfeer van vroeger voel. Het hoogtepunt is het kasteel dat dateert uit 1680. Gelegen langs het dorpscentrum en de uiterwaarden. Je kunt Kasteel Amerongen bezoeken en wandelen door de kasteeltuin.

Bos, weide en heide

Vlak voor Leersum slaat fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug af. Op dit deel van de tocht wisselen bos en weids landschap elkaar af. Het leidt naar de andere zijde van boswachterij Amerongse berg. Tussen de glooiende bossen heerst een fijne rust. De route gaat over een fietspad naar het Egelmeer. Een prachtig heideveld midden in het bos.

Landgoed Prattenburg

Landgoed Prattenburg is ongeveer 430 hectare groot en bestaat grotendeels uit bos. Op het landgoed staat een in 1887 gebouwd huis met kasteelachtige uitstraling. De fietsroute komt langs enkele monumentale gebouwen van het landgoed. De laatste kilometers die volgen, fiets ik langs de rand van het bos. Met als slot het beklimmen van de Thijmse berg en de afdaling naar de parkeerplaats.

Fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen

Fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen is uitgestippeld met fietsknooppunten als wegwijzers.

  • Fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug vanuit Rhenen (34,0 km):
    • Startpunt: Parkeerplaats Paardenmarkt, Veerweg, 3911 TM Rhenen
    • Knooppunten: 36 > 37 > 40 > 41 > 42 > 65 > 17 > 18 > 69 > 67 > 66 > 20 > 43 > 43 > 85 > 39 > 38 > 36

Andere fietsroutes in Rhenen

Benieuwd naar andere fietstochten? Bekijk mijn overzicht met fietsroutes in Rhenen. Er zijn genoeg opties voor een tocht met de fiets. Bijvoorbeeld door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug of langs de riviernatuur van de Nederrijn.

Overnachten in Rhenen

Koppel fietstocht Rondje Utrechtse Heuvelrug aan een langer verblijf in Rhenen. Je vindt op VisitRhenen het overzicht voor overnachten in Rhenen. Bekijk enkele van de favorieten hieronder: