Rhenen heeft een rijke geschiedenis. Het museum in Rhenen waar je dit ontdekt, is het Stadsmuseum Rhenen. Gevestigd in het monumentale Oude Raadhuis midden in het stadscentrum. Als je meer wilt weten over het verleden van de plaats, is dit de plek om naartoe te gaan.

Ik bezocht Stadsmuseum Rhenen. Ik vertel je over de praktische informatie en mijn favoriete delen van het museum, zodat je een idee hebt wat je kunt verwachten tijdens een bezoek.

  • Stadsmuseum Rhenen
  • Museum Rhenen Stadsmuseum
  • Museum Rhenen
  • Stadsmuseum Rhenen
  • Stadsmuseum Rhenen Oude Raadhuis

Museum over de gemeente Rhenen

Je maakt in het Stadsmuseum Rhenen kennis met de geschiedenis van de gemeente. De stad Rhenen en de dorpen Elst en Achterberg. Er is een vaste collectie in het museum in Rhenen. Daarbij zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen over een thema. Een leuke opzet voor het ontdekken van het verleden.

Museum in het Oude Raadhuis

Stadsmuseum Rhenen is gevestigd in het monumentale Oude Raadhuis. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot de 15e eeuw. De stad werd er honderden jaren bestuurd en er is rechtgesproken. Met een bezoek aan het museum ben je dus ook echt op een historische plek.

De legende van Cunera

De legende van Cunera speelde een grote rol in de ontwikkeling van Rhenen. Het is daardoor één van mijn favoriete onderwerpen in het museum. De stad werd een bedevaartsoord door de Heilige Cunera. Het leverde Rhenen onder andere de Cuneratoren en -kerk op. Voor mij het symbool van de stad. Het museum vertelt het verhaal van de legende. En een meer dan 500 jaar oud beeld van Cunera maakt het verhaal af.

Militair verleden

Stadsmuseum Rhenen gaat in op het militaire verleden van de plaats. Rhenen kreeg een grote rol tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog. Het museum laat ook oudere oorlogen zien. Door de eeuwen heen heeft de stad flinke gevechten meegemaakt. Zoals de 80-jarige oorlog tegen Spanje en de Franse overheersing. Een onderdeel die ook mij als lokale inwoner wist te verassen.

Kunstenaars en Rhenen

Rhenen was door de eeuwen heen een populaire plek voor kunstenaars. De stad, de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn werden veel vastgelegd. Stadsmuseum Rhenen heeft mooie schilderijen verzameld en tentoon gesteld. Aangevuld met foto’s en video’s. Het laat de stad en de omgeving zien vanaf de 17e eeuw tot de dag van nu. Het geeft op een mooie manier weer hoe Rhenen er vroeger uitzag.

Stadsmuseum Rhenen bezoeken

Je vindt bij dit museum in Rhenen ook het museumcafé en de museumtuin. Tot slot is de VVV van de stad ook in het Oude Raadhuis gevestigd.

Klik op de link hieronder voor informatie over de openingstijden, entreeprijzen en meer:

Er kunnen wijzigingen zijn sinds mijn laatste bezoek. Op de website van het museum staat de actuele informatie.

Andere musea in Rhenen

Benieuwd welke musea er nog meer zijn? Bekijk het overzicht met musea in Rhenen en de omgeving.

Overnachten in Rhenen

Combineer een bezoek aan Stadsmuseum Rhenen met een overnachting. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

De pagina bevat affiliate links.