Ga met de gemarkeerde wandelroute Amerongse bovenpolder (4,1 km) wandelen door de uiterwaarden van Amerongen. Een gebied waar weilanden en waterrijke natuur elkaar afwisselen. Trek de wandelschoenen aan en ontdek deze rondwandeling in de omgeving van Rhenen.

Ik ging wandelen in Amerongen en liep de gemarkeerde wandelroute Amerongse bovenpolder. In dit artikel deel ik mijn ervaring. Je vindt onderaan de pagina de link naar de route.

 • Wandelroute Amerongse bovenpolder
 • Wandelroute Amerongse bovenpolder Weiland
 • Wandelroute Amerongse bovenpolder
 • Wandelroute Amerongse bovenpolder Uiterwaarden
 • Wandelroute Amerongse bovenpolder Lekdijk

Wandelen door de uiterwaarden van Amerongen

Het startpunt van de route is bij de Rijnsteeg. Ik raad je aan om te parkeren bij kasteel Amerongen. Wanneer je links om het kasteel heen loopt, kom je vlakbij het startpunt uit. Door een weiland wandel je de uiterwaarden van Amerongen in. Waar gelijk een mooi punt met uitzicht over een plas is.

Door de weilanden

Het eerste deel van de wandelroute Amerongse bovenpolder loopt dwars door de weilanden. De koeien staan er rustig te grazen. Overstap hekken verbinden de velden aan elkaar. Met bruggetjes steekt de route een aangelegde kwelgeul over. Vissen kunnen er zes kilometer zwemmen van de Nederrijn naar de Elsterbuitenwaard. Het is daarmee een kraamkamer voor vissen.

Natuur van de Amerongse bovenpolder

Na de weilanden wandelt de route weer de waterrijke natuur in. Ruige graslanden met weidebloemen, wilgen en geulen vormen het landschap. Tijdens de wandeling zie en hoor ik veel vogels om mij heen. Voor vogelliefhebbers is de wandelroute Amerongse bovenpolder ongetwijfeld een mooie kans voor het spotten van vogels.

Langs de Lekdijk

Wandelroute Amerongse bovenpolder draait terug onderlangs de Lekdijk. Een mooi stuk wanneer je de hoger langsrijdende auto’s wegdenkt. Langs de rand van de uiterwaarden van Amerongen en door de bloemrijke weidevelden. Het kasteel en de kerk van Amerongen zijn in de verte te zien. Het pad leidt terug naar de plas waar de route eindigt.

Wandelroute Amerongse bovenpolder

Staatsbosbeheer faciliteert de gemarkeerde wandelroute Amerongse bovenpolder. Mocht de wandeling sinds mijn bezoek zijn gewijzigd, geeft de link de actuele informatie.

Klik hieronder op de link en bekijk de route:

 • Wandelroute Amerongse bovenpolder (4,1 km)
  • Bekijk route
  • Markering: rood
  • Startpunt: Rijnsteeg, 3958 NC Amerongen
  • Reistijd vanaf Rhenen: 20 minuten (auto)

Let op: de route is alleen toegankelijk van 1 april tot 1 oktober.

Andere wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig wandelgebied. Je leest op VisitRhenen de wandelroutes in Rhenen en omgeving die ik liep.

Overnachten in Rhenen

Rhenen is één van de mooie plaatsen wanneer je wilt overnachten op de Utrechtse Heuvelrug. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

De pagina bevat affiliate links.