Wandel door het Amerongse bos en langs de uiterwaarden met de gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag (6 km). Je loopt door het bos naar de top van de Amerongse Berg. En je ontdekt het uitzicht langs de vogelrijke Bovenpolder. Een wandeling in de omgeving van Rhenen die je laat klimmen en dalen. Lees over de praktische informatie en mijn ervaring met de gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag.

  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongse bos
  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongse berg
  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongse bos
  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongse Bovenpolder
  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongen

Wandelen door het Amerongse bos en de bovenpolder

De route Hoog en Laag start op parkeerplaats Burgwal bij het Toeristisch Overstap Punt. Tussen hagen en weilanden door gaat de wandeling langs informatiecentrum Tabaksschuur van Utrechts Landschap. De tabaksschuren zijn een herinnering aan de vroegere tabaksteelt in deze streek. Vanaf de weilanden loopt de wandelroute het Amerongse bos in. Eén van de oudste bossen in deze streek.

Amerongse berg

De wandelroute gaat in het bos al snel omhoog over de Amerongse berg. De lange helling naar boven wordt door een statige bomenlaan begeleid. Eenmaal boven loopt de route Hoog en Laag richting het hoogste punt. Te herkennen aan een markeringspunt. De Amerongse berg is 69 meter boven NAP. Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf dit punt daalt de route de Amerongse berg weer af. Langs opnieuw een bomenlaan loopt de wandeling het bos uit.

Prehistorische grafheuvel en restaurant

De route passeert bij het uitkomen van het bos een reconstructie van een grafheuvel. Op de Utrechtse Heuvelrug liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie. Tegelijkertijd kom je langs restaurant ‘t Berghuis. De wandelroute Hoog en Laag gaat verder over een zandweg langs de rand van het bos. Hier kunnen auto’s rijden. De wandeling duikt daarna het bos weer in. Via de bospaden kom je aan de rand van Elst het bos weer uit.

Amerongse bovenpolder

Na het oversteken van de weg bij een pannenkoekenhuis volgt een stukje door een wijk. Al snel slaat de route Hoog en Laag af, de Amerongse Bovenpolder in. Het is een wandelpad door een bosstrook. Met aan de ene kant een weg en aan de andere zijde het natuurgebied. Op verschillende plekken kijk je vanaf het pad uit op het waterrijke gebied. Het beste is voor het laatst bewaard. Een uitkijktoren geeft een prachtig uitzicht over de Amerongse Bovenpolder.

Wandelroute Hoog en Laag

Het Amerongse bos en de Amerongse bovenpolder zijn onderdeel van het Utrechts Landschap. Zij faciliteren de gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag.

Klik hieronder op de link en bekijk de wandelroute.

  • Gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag (6 km)
    • Startpunt: Burgwal 6, 3958 ER Amerongen
    • Reistijd vanaf Rhenen: 15 minuten (auto)

Ik vertel mijn ervaring met het volgen van de route. Mocht de wandeling sinds mijn bezoek zijn gewijzigd, geeft de link de actuele informatie.

Andere wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

Er lopen tientallen kilometers aan wandelpaden over de Utrechtse Heuvelrug. Je leest op VisitRhenen de wandelroutes in Rhenen en omgeving die ik liep.

Overnachten in Rhenen

Wil je langer op de Utrechtse Heuvelrug verblijven? Rhenen is één van de mooie plaatsen in deze streek. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: