De gemarkeerde wandelroute Leemkuil (8,0 km) in Amerongen leid je rond over de Amerongse berg. Je ontdekt met de boswandeling een oude leemkuil, het Sterrenbos en de Salamanderweide. Met de bosrijke natuur en uitzichten is dit een mooie wandelroute in de omgeving van Rhenen.

Ik liep de gemarkeerde wandelroute Leemkuil in Amerongen. In dit artikel deel ik mijn ervaring. Je vindt onderaan de pagina een link naar de route.

 • Wandelroute Leemkuil Amerongse bos
 • Wandelroute Leemkuil Amerongen
 • Wandelroute Leemkuil Amerongen Sterrenbos
 • Wandelroute Leemkuil Amerongen Salamanderweide
 • Wandelroute Leemkuil Amerongse berg

Wandelroute over de Amerongse berg

Deze wandelroute over de Amerongse berg start bij het Toeristisch Overstap Punt. Je kunt er gemakkelijk parkeren. Wandelroute Leemkuil loopt langs een oude tabaksschuur richting het bos.

Leemkuilen in het Amerongse bos

De wandelroute Leemkuil gaat door het bos van de Amerongse berg. Ik kan me opmaken voor wat klimwerk. De route gaat heuvel op en af. Tijdens de route wisselen de mooie bomenlanen, loof- en naaldbossen elkaar af. In het bos werd vroeger leem gegraven. De wandelroute over de Amerongse berg leidt langs een inmiddels begroeide leemkuil. De route dankt er zijn naam aan.

Sterrenbos

Wanneer de route terug draait, duiken regelmatig plukken heide op. Een leuke afwisseling in het bos! De Leemkuilroute komt boven op de Amerongse berg uit bij het Sterrenbos. Een oude eik met rondom een cirkelvormige laan met daarin acht paden. De paden leiden allemaal naar die ene eik. Deze bijzondere plek werd rond 1790 aangelegd door de eigenaren van kasteel Amerongen.

Salamanderweide

De Salamanderweide is een herstelde open plek op de Amerongse berg. Vroeger bestond de Utrechtse Heuvelrug vooral uit heide. Pas later volgde de bebossing. Vanaf de weide kijk je over de bosrand heen uit op de Betuwe. Tijdens mijn wandeling bloeit de heide. Samen met het uitzicht is het een mooie plek. De wandelroute over de Amerongse berg duikt daarna het bos weer in, het laatste stuk richting het eindpunt.

Wandelroute Leemkuil in Amerongen

Staatsbosbeheer faciliteert de gemarkeerde wandelroute over de Amerongse berg. Mocht de wandeling sinds mijn bezoek zijn gewijzigd, geeft de link de actuele informatie.

Klik hieronder op de link en bekijk de route:

 • Wandelroute Leemkuil (8,0 km)
  • Bekijk route
  • Markering: geel
  • Startpunt: Burgwal 6, 3958 ER Amerongen
  • Reistijd vanaf Rhenen: 15 minuten (auto)

Andere wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een mooi gebied om te wandelen. Laat je inspireren met met de opties voor wandelen in Amerongen en de wandelroutes in Rhenen die ik liep.

Overnachten in Rhenen

Verleng je bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug met een overnachting in Rhenen. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

De pagina bevat affiliate links.