De Cuneraheuvel is de plek waar, volgens de legende, de heilige Cunera werd begraven door koning Radboud. Tegenwoordig is deze plek ingericht als rustiek pleintje met geplante bomen. De plek biedt een schitterend uitzicht over de Nederrijn.

De Cunera legende

In de vierde eeuw werd Cunera gered door koning Radboud tijdens een overval bij Keulen. Hij besloot om haar mee te nemen naar zijn kasteel in Rhenen. Cunera bracht haar tijd door op het kasteel en maakt zich in korte tijd zeer geliefd door haar vriendelijkheid en zorg voor de armen. Echter, de vrouw van de koning, Aldegonde, werd jaloers en bedacht een gruwelijk plan. Toen koning Radboud op jacht was besloot zij om Cunera te vermoorden. Dit deed zij met de halsdoek die Cunera van haar ouders had gekregen. Aldegonde begroef haar in een veestal en door een wonder werd dit ontdekt door de koning. Koning Radboud besloot haar volgens de legende te begraven op de Cuneraheuvel. Nadat ze hier werd begraven vonden er wonderbaarlijke genezingen plaats. Mensen met keelziektes kwamen naar de plek om te bidden waarna zij genazen. Tevens maakte de plek vele veeziektes ongedaan.

Aan het eind van de zevende eeuw krijgt Cunera haar heilige status. Bisschop Willibrord laat het graf openen, waar Cunera nog geheel intact ligt met haar halsdoek, en laat haar overbrengen naar de toenmalige Petruskerk. De Petruskerk werd aan Cunera gewijd. Jaren later wordt Cunera heilig verklaard door de Paus. Tot op de dag van vandaag staat Cunera bekend als de beschermheilige van Rhenen en een genezer van keel- en veeziektes. De halsdoekwordt bewaard in het Catharijne Convent in Utrecht. Op de Cuneraheuvel zelf is er helaas niets meer te zien dat refereert naar de heilige Cunera.


Adresgegevens

Cuneralaan 14
3911 AC Rhenen