Bedevaartsoord Rhenen: De legende van Cunera

De legende van Cunera is een bekend verhaal in Rhenen. Je kunt er niet omheen met de Cuneraheuvel, Cuneratoren en -kerk. Maar wie was Cunera? En wat maakte haar bijzonder? In dit artikel ontdek je het verhaal.

Het verhaal van Cunera

Ik neem je mee over de legende van Cunera zoals het mij is verteld. Aangevuld met betrouwbare bronnen. Ter controle en voor de details.

Koning Radboud en Cunera

De legende van Cunera begint met de ontmoeting tussen Koning Radboud en Cunera. Dit was tussen de jaren 300 en 400 na Christus. Cunera was een Engelse prinses. Ze was op bedevaartsreis naar Rome. Op de terugweg werden Cunera en haar gezelschap overvallen. Koning Radboud was erbij en nam haar mee naar zijn kasteel in Rhenen.

Geliefd en jaloezie

Cunera was geliefd door koning Radboud en de inwoners van Rhenen. Het was een vriendelijke vrouw die goede daden verrichtte. De vrouw van koning Radboud zag dit ook en werd jaloers. De koningin wurgde Cunera met een halsdoek en begroef haar in de paardenstallen. Toen de paarden niet de stal in wilden, vonden knechten het lichaam van Cunera in de omgewoelde aarde. De koningin werd zo zwaar gestraft dat ze zich van een berg stortte.

De Cuneraheuvel

De plek waar Cunera werd begraven, staat vandaag de dag bekend als de Cuneraheuvel. Er doken verhalen op over wonderen en bijzondere genezingen rond het graf. Vele jaren later, rond de jaren 700, verklaard bisschop Willibrord Cunera heilig. Hij liet het lichaam van Cunera opgraven. Ruim 350 jaar na de moord lag zij daar ongeschonden met de doek om haar hals.

Rhenen als bedevaartsoord en de Cunerakerk

In de middeleeuwen groeide Rhenen uit tot bedevaartsoord. De kerk in Rhenen werd aan Cunera gewijd. Lodewijk van Leefdaal reisde naar Rome om de paus over te halen Rhenen aan te wijzen als aflaatplek. Dit betekent dat men de kerk in Rhenen kon bezoeken voor het boeten van fouten. Rhenen werd rijker en populairder. De kerk werd groter en de bouw van de toren werd gestart. Rhenen dankt er de Cunerakerk en – toren aan.

Betrouwbaarheid legende van Cunera

Zoals met veel legendes zijn er losse eindjes. Zo zou koning Radboud in de zevende eeuw hebben geleefd. Terwijl dit volgens de legende van Cunera in de vierde eeuw was. Mogelijk zijn er door de jaren heen verhalen vermengd.

Overnachten in Rhenen

Bezoek Rhenen en blijf overnachten. Ontdek op VisitRhenen het overzicht met plekken waar je kunt overnachten. Of bekijk hieronder meteen één van de leuke verblijven:

De pagina bevat affiliate links.

Bronnen: