In het natuurgebied Grebbeberg ligt de Koningstafel. Een historische plek midden in het Grebbebos met een fantastisch uitzicht.

Grebbeberg wandelen uitzicht
Het uitzicht vanaf de Koningstafel op de Grebbeberg.

Ringwalburcht Grebbeberg

De koningstafel is een plek waar voormalige vorsten konden neerzien op het omliggende land met de voorbij stromende Rijn. Volgens de verhalen heeft bijvoorbeeld Keurvorst Frederik V van de Palts op deze locatie jachtfeesten gehouden. Deze unieke plek heeft hier dan ook haar naam aan te danken. Toch gaat de historie verder terug. Voorheen is de locatie namelijk ook gebruikt voor een ringwalburcht. Doordat het hooggelegen is en een goed uitzicht geeft, was dit een strategische locatie om te wonen. Men kon zich hier goed beschermen tegen indringers. Uit onderzoek is gebleken dat de archeologische vondsten, onder andere vuurstenen, op deze plek afkomstig zijn uit de tijdsperiode rond 2000 jaar voor Christus.

Een unieke plek

Rondom de koningstafel zijn momenteel nog restanten te zien van een ringwal. Deze stamt waarschijnlijk uit de zevende eeuw na Christus en is meerdere malen hersteld. Tevens staat er een ruïne gebouw. Dit is een voormalige boswachterswoning. Langs het veld zijn twee uitzichtpunten ingericht waar je een prachtig uitzicht hebt over de Nederrijn, Betuwe en natuurgebied de Blauwe Kamer.

De Koningstafel is alleen te voet bereikbaar. Als je parkeert bij het Militair Ereveld Grebbeberg wandel je er in vijf minuten heen. Links naast het Nationaal Herdenkingsmonument loop je het bos in en na ongeveer driehonderd meter sla je linksaf. Na ongeveer honderd meter heb je dan deze unieke locatie bereikt. Daarnaast lopen er verschillende wandelroutes langs deze plek.


Contactgegevens

Grebbeweg 123
3911 AV Rhenen