De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg loopt langs het abrupte eind van de Utrechtse Heuvelrug. De vier kilometer lange boswandeling loopt langs mooie uitzichtpunten en het Militair Ereveld Grebbeberg. In combinatie met de heuvelachtige en bosrijke natuur is het logischerwijs een populaire wandeling. Ook al zijn honden er niet toegestaan.

Wij wandelden de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg. We vertellen je graag meer over onze ervaringen en bekijk de wandelroute!

Wandelroute Grebbeberg

  • wandelen utrechtse heuvelrug

De Grebbeberg is een bijzonder natuurgebied. Gelegen op ongeveer 50 meter hoogte is dit het zuidelijke eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Het zorgt ervoor dat dit bosgebied abrupt afloopt en eindigt tegen de langstromende Nederrijn. Dit is dan ook kenmerkend voor de wandelroute over de Grebbeberg. Een mooie boswandeling die ook een paar kilometer langs de rand van de Grebbeberg loopt. Op meerdere plekken kom je mooie uitzichtpunten tegen over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. Met het uitkijkpunt bij de bijzondere plek Koningstafel als letterlijk hoogtepunt van de boswandeling. Een verrekijker meenemen is een goed idee!

De Grebbeberg is onderdeel van het Nationaal Park Utrechts Landschap. De gemarkeerde wandelroutes op de Grebbeberg worden dan ook door hen gefaciliteerd. Daarbij heeft Utrechts Landschap voor dieren het rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer en bosgebied Laarsenberg verbonden aan de Grebbeberg. Hierdoor kan je naast veelvoorkomende bosdieren en vogels ook grazers zoals Gallowayrunderen en Konikspaarden op de berg tegenkomen. Het maakt de Grebbeberg een nog leuker gebied om te wandelen.

Bekijk de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg:

  • Grebbeberg: markering wit (4 km)
    • Startpunt: Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen

Het start- en eindpunt van de wandelroute is bij het Militair Ereveld Rhenen. Het is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg het strijdtoneel van een gevecht waar duizenden militairen bij betrokken waren. Deze wandeling combineren met een bezoek aan het indrukwekkende Militair Ereveld is een aanrader. Het geeft nog meer gevoel bij de bijzondere plek waar je hebt gewandeld.

Ontdek andere routes rond de Grebbeberg

Er lopen meerdere wandelingen langs de Grebbeberg. Dit zijn ongemarkeerde routes die gedeeltelijk door het gebied lopen. Daarnaast loopt er in het aangrenzende natuurgebied Laarsenberg een gemarkeerde wandeling. Deze wandeling heeft hetzelfde startpunt als de witte route over de Grebbeberg. Je kunt ze daardoor ook goed combineren.

Langs de Grebbeberg loopt de volgende wandelroute:

  • Laarsenberg: markering rood (4,5 km)
    • Startpunt: Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen

Naast de Grebbeberg zijn er nog veel meer wandelroutes in Rhenen. Welke ga jij allemaal ontdekken?

Horeca & overnachten

Een verdiende afsluiter na een lekkere wandeling. Het is lekker om na een wandeling een hapje en drankje te nuttigen. Rond de Grebbeberg zijn verschillende restaurants gevestigd:

Lijkt het je leuk om meerdere dagen in Rhenen te verblijven? Bekijk dan het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s op VisitRhenen.