De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg loopt over het abrupte eind van de Utrechtse Heuvelrug. De vier kilometer lange boswandeling gaat langs mooie uitzichtpunten en het Militair Ereveld Grebbeberg. In combinatie met de heuvelachtige en bosrijke natuur is het logischerwijs een populaire wandeling. Honden zijn er niet toegestaan.

Ik wandelde de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg. Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen. Onderaan de pagina vind je een link naar de wandelroute.

Tip! Zoek je meer wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug? Je ontdekt met de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (aff.) 15 mooie routes tussen Amersfoort en Rhenen.

 • wandelen utrechtse heuvelrug
 • Grebbeberg Rhenen wandelroute
 • Wandelen Grebbeberg
 • Wandelroute Grebbeberg

Wandelen op de Grebbeberg

De Grebbeberg is een bijzonder natuurgebied. Gelegen op ongeveer vijftig meter hoogte is dit het zuidelijke eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend voor de wandeling zijn de mooie uitzichtpunten die je tegenkomt over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. Wandelroute Grebbeberg start vanaf de parkeerplaats. Daarna de weg oversteken, rechts het bos in en de wandeling begint.

Uitzicht vanaf de Koningstafel

Het pad leidt tussen de varens en bomen door. Met de stralende zon voelt het bijna buitenlands aan. Na een paar honderd meter duiken de eerste hoogteverschillen op. De route draait namelijk mee met de berg richting de rand van de Grebbeberg. Op meerdere plekken kom je mooie uitzichtpunten tegen over de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. Met het uitkijkpunt bij de bijzondere plek Koningstafel als letterlijk hoogtepunt van de boswandeling. Een verrekijker meenemen is een goed idee!

Grote grazers op de berg

Natuurgebied Grebbeberg is verbonden aan rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. Daardoor kunnen grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden ook de berg op lopen. Er is dan ook kans om ze tegen te komen tijdens de wandelroute. Vooral tijdens de herfst en winter lopen de dieren er regelmatig. Deze keer liepen ze tijdens mijn wandeling op de Blauwe Kamer. Ook dan is het een mooi gezicht om de kuddes te zien rondtrekken.

Statige bomenlaan

Na enkele kilometers langs de rand te lopen, draait de wandeling terug het bos in. Wandelroute Grebbeberg begint hier aan het laatste deel. Door een statige bomenlaan loopt wandelroute Grebbeberg richting het eindpunt. Omgeven door het bos heerst er heerlijke rust. Een fijn einde van de wandeling.

Militair Ereveld Grebbeberg

Het start- en eindpunt van wandelroute Grebbeberg is bij het Militair Ereveld Rhenen. Het is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg het strijdtoneel van een gevecht waar duizenden militairen bij betrokken waren. Deze wandeling combineren met een bezoek aan het indrukwekkende Militair Ereveld is een aanrader. Het geeft nog meer gevoel bij de bijzondere plek waar je hebt gewandeld.

Wandelroute Grebbeberg

Natuurgebied Grebbeberg is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Utrechts Landschap faciliteert de gemarkeerde wandelroute Grebbeberg.

Bekijk de wandelroute door op onderstaande link te klikken:

 • Gemarkeerde wandelroute Grebbeberg (4 km):
  • Bekijk route
  • Markering: wit
  • Startpunt: Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, 3911AV Rhenen

Ik beschrijf mijn ervaring met het volgen van de route. Mocht de route in de tussentijd gewijzigd zijn, geeft de link de actuele informatie.

Andere wandelroutes in Rhenen

Je kunt op allerlei plekken wandelen in Rhenen. Wil je vaker wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Dan beveel ik je de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (aff.) aan. Met deze gids doorkruis je in vijftien wandelroutes het gebied tussen Amersfoort en Rhenen. Van heidevelden naar bomenlanen en over bospaden naar de toppen van de heuvelrug.

Overnachten in Rhenen

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:

De pagina bevat affiliate links.