Je herkent het Oude Raadhuis van Rhenen gelijk als je door het oude centrum loopt. Een prachtig monumentaal gebouw met een 18e-eeuwse uitstraling.

Rijksmonument

De Rijksoverheid heeft het Oude Raadhuis van Rhenen aangewezen als rijksmonument. Dit betekent dat het gebouw een nationale cultuurhistorische waarde heeft. Naast haar prachtige uitstraling was het namelijk een heel belangrijk gebouw voor Rhenen.

Waardevolle geschiedenis

Het Oude Raadhuis van Rhenen heeft een waardevolle geschiedenis voor de stad. Al sinds 1450 werd dit gebouw gebruikt door het stadsbestuur. Het was dan ook één van de belangrijkste plekken van de stad. In deze tijd was dit ook de locatie voor rechtspraak. Dit vond plaats in de centrale hal van het gebouw. Deze plek is nog steeds te zien. Je herkent dit aan het hek van de vierschaar.

Oorspronkelijk bestond het Oude Raadhuis van Rhenen uit meerdere gebouwen. Twee panden stonden aan de Markt, de huidige locatie van het raadhuis. In het jaar 1738 werd besloten de twee gebouwen samen te voegen. De tekeningen van deze verbouwing zijn de basis van de afgelopen restauraties. Hierdoor heeft het Oude Raadhuis de prachtige vroeg 18e-eeuwse uitstraling.

Stadsmuseum

Als je het Oude Raadhuis gaat bezichtigen, moet je eigenlijk ook Stadsmuseum Rhenen bezoeken. Je vindt het museum namelijk in het monumentale gebouw. In het museum zie en leer je alles over de geschiedenis van de stad. Op die manier kun je het gebouw ook van binnen bewonderden. De museumroute loopt namelijk door het hele gebouw. Daarnaast is het daarbij behorende museumcafé een fijne plek om wat te drinken.


Contactgegevens

Markt 20
3911 LJ Rhenen