De schoorsteen in de uiterwaarden van Elst herinnert aan de voormalige steenfabriek. De 32 meter hoge schoorsteen is een karakteristiek markeringspunt in het landschap. Tegenwoordig is bij deze plek een mooi uitzichtpunt over de Nederrijn en Elster Buitenwaarden.

Ruimte voor water

Rijkswaterstaat kocht in 2009 het terrein zodat het gebied kan dienen als buffer tijdens hoog water. Door de afwisseling van het hoge en lage water in de Nederrijn is een natuurstrook ontstaan met typische riviernatuur en graslanden. Als onderdeel hiervan werd in 2011 gestart met de sloop van de fabriek. In combinatie met de schoorsteen is er nu een uitzichtpunt. Een mooie plek om de omgeving van de Nederrijn en Elster Buitenwaarden in je op te nemen. Een bezoek aan het uitzichtpunt is goed te combineren met het bekijken van molen ’t Wissel.

Schoorsteen als herinnering

De 32 meter hoge schoorsteen is bewaard gebleven ter herinnering aan de vroegere situatie. De schoorsteen is namelijk een herinnering aan de typische industrie die in de uiterwaarden plaats vond. Vanwege de kleigrond waren de uiterwaarden vroeger namelijk een populaire plek voor steenfabrieken. Zo ook in Elst. Jarenlang was de steenfabriek in Elst de plek waar veel inwoners hun boterham verdienden.


Contactgegevens

Fabrieksweg 2 | 3922 GA | Elst (Utrecht)