Waan jezelf even terug in de tijd bij de stadsmuur van Rhenen. Er staan rond het centrum van de stad meerdere restanten. Ik vertel je over de geschiedenis van de stadsmuren en waar je de overblijfselen kunt zien.

Geschiedenis stadsmuur Rhenen

Rond het jaar 1240 kreeg Rhenen stadsrechten. De stad was in die tijd belangrijk voor de bisschop van Utrecht. Het diende als belangrijk steunpunt in de strijd tegen graven uit Gelre. Daarom werd later besloten een stadsmuur om Rhenen te bouwen. Bisschop Jan van Arkel betaalde zelf voor de bouw van de muur.

Er vonden meerdere gevechten plaats langs de verdedigingswerken. Onder andere de Spanjaarden lagen voor de verdedigingswerken om de stad in te nemen. In deze periode waren de verdedigingswerken het grootst met nieuwe bastions en stadspoorten. Uiteindelijk verloren de stadsmuren haar functie als verdedigingswerk. De stadsmuur van Rhenen raakte daardoor in verval. Er werd een deel gesloopt.

Overblijfselen

De stadsmuur van Rhenen werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk gerestaureerd. Hierdoor heeft de stad haar historische karakter behouden. De zuidelijke stadsmuur bij het Keldermanspad is het langst aaneengesloten deel. Het loopt langs het oude centrum van de stad. Je ziet langs De Binnenmolen ook een restant van de noordelijke stadsmuur.

Wandelen langs de stadsmuur

Je loopt met de stadswandeling langs de huidige stadsmuur van Rhenen. Je ontdekt dan gelijk het centrum van de stad. De wandelroute leid je namelijk ook langs de Cunerakerk en de Binnenmolen. Daarnaast kom je langs verschillende terrassen voor een lekker drankje.

Meer attracties en bezienswaardigheden in Rhenen

Benieuwd welke attracties en bezienswaardigheden er nog meer zijn? Bekijk het overzicht met bezienswaardigheden in Rhenen.

Overnachten in Rhenen

Combineer je bezoek met een overnachting in Rhenen. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: