Waan jezelf even terug in de tijd bij de stadsmuur van Rhenen. Er zijn rond het centrum van de stad meerdere restanten zichtbaar.

Geschiedenis stadsmuur Rhenen

Rond het jaar 1240 kreeg Rhenen stadsrechten. De stad was in die tijd belangrijk voor de bisschop van Utrecht. Het diende als belangrijk steunpunt in de strijd tegen graven uit Gelre. Daarom werd in het jaar 1346 besloten een stadsmuur om Rhenen te bouwen. Bisschop Jan van Arkel betaalde zelf voor de bouw van de muur.

Er vonden meerdere gevechten plaats langs de verdedigingswerken. Zoals in het jaar 1584 toen de Spanjaarden voor de verdedigingswerken lagen. In deze periode waren de verdedigingswerken het grootst met nieuwe bastions en stadspoorten. Uiteindelijk verloren de stadsmuren haar functie als verdedigingswerk. De stadsmuur van Rhenen raakte daardoor in verval. Er werd een deel gesloopt.

Overblijfselen

De stadsmuur van Rhenen werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk gerestaureerd. Hierdoor heeft de stad haar historische karakter en identiteit behouden. De zuidelijke stadsmuur is het langst aaneengesloten deel. Het loopt langs het oude centrum van de stad. Dit deel eindigt aan de Herenstraat. Hier is goed te zien hoe hoog de verdedigingswerken waren. Je ziet langs De Binnenmolen ook een restant van de noordelijke stadsmuur.

Wandelen langs de stadsmuur

Je loopt met de stadswandeling langs de huidige stadsmuur van Rhenen. Je ontdekt dan gelijk het centrum van de stad. De wandelroute leid je namelijk ook langs de Cunerakerk en de Binnenmolen. Daarnaast kom je langs verschillende terrassen voor een lekker drankje.


Contactgegevens

Startpunt: Parkeerplaats Buitenomme
Buitenomme 8
3911 AE Rhenen