De Blauwe Kamer, een prachtige plek om van riviernatuur te genieten. Het natuurgebied is een beschermd rivieroeverreservaat langs de Rijn tussen Rhenen en Wageningen. Je ontdekt al wandelend de Blauwe Kamer met haar vele dieren en bijzondere natuur.

  • Blauwe Kamer Rhenen
  • Wandelroute Blauwe Kamer Brug
  • Gemarkeerde wandelroute Blauwe Kamer Rhenen
  • Wandelroute Blauwe Kamer Rijn
  • Blauwe Kamer Bos

Een natuurgebied vol leven

Natuurgebied de Blauwe Kamer wordt gevoed door het water van de Nederrijn. Dit maakt het gebied tot een levendig paradijs voor verschillende diersoorten. In een speciaal ingericht vogelrustgebied worden regelmatig lepelaars, zilverreigers, aalscholvers en (met wat geluk) een visarend gespot. Naast de vogels grazen er Konikspaarden en Gallowayrunderen. Daarnaast zijn er bevers, vossen, herten en nog veel meer kleine roofdieren en knaagdieren die leven in deze prachtige omgeving. De natuur van het gebied kent dan ook delen bos afgewisseld met open grasvlakten.

Hoe is de Blauwe Kamer ontstaan?

Natuurgebied de Blauwe Kamer is ontstaan in het jaar 1992 naar aanleiding van Plan Ooievaar. Dit plan was ontwikkeld om het rivierlandschap te stimuleren. Om dit mogelijk te maken werd de zomerkade van de Uiterwaarde doorgestoken. Inmiddels is er een verbinding met de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ontwikkeld. De naam van natuurgebied de Blauwe Kamer is afkomstig van een landhuis uit het jaar 1636. Daarnaast heeft er later een steenfabriek in het natuurgebied gestaan, tot 1975, die deze naam droeg. Restanten van deze fabriek zijn nog rond het rivieroeverreservaat te zien.

Wandelen in de Blauwe Kamer

Als je wilt wandelen in de Blauwe Kamer is er de gemarkeerde wandelroute Blauwe Kamer. Bij de ingang van het natuurgebied bevindt zich ook een restaurant genaamd De Blaauwe Kamer. Je kunt hier gratis parkeren om het natuurgebied in te lopen. Honden zijn niet toegestaan.

Daarnaast is er een informatiecentrum bij de ingang. Je kunt er terecht voor informatie over dit bijzondere rivieroeverreservaat langs de Rijn. De Blauwe Kamer in Rhenen is gedeeltelijk toegankelijk is voor minder validen.

Overnachten in Rhenen

Combineer een bezoek aan de Blauwe Kamer met een langer verblijf op de Utrechtse Heuvelrug. Bekijk waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: