Plantage Willem III is een natuurgebied gelegen op de grens tussen Rhenen en Elst. Het gebied kenmerkt zich door een zeer gevarieerde begroeiing met graslanden, heide maar ook bebossing. Door de ligging tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn vinden wij het een uniek natuurgebied in de gemeente Rhenen.

Van tabaksplantage naar natuurgebied

Van oorsprong was Plantage Willem III een tabaksplantage. Vanaf de beginperiode na 1900 verdween dit naar de achtergrond en verwilderde het gebied. Waarna het sinds 1995 in het beheer is bij Utrechts Landschap. Het heeft ervoor gezorgd dat Plantage Willem III is uitgegroeid tot een glooiend landschap met veel gevarieerde natuur. Daarbij is de herinnering aan de tabaksplantage nog steeds zichtbaar. Er staat namelijk nog een voormalige tabaksschuren in het natuurgebied.

Wanneer je in het natuurgebied bent, ontdek je open grasvlakten en heide die zijn omgeven door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Daarbij loopt het rustgebied zelfs door tot de Nederrijn. Wij ervaren Plantage Willem III met haar glooiende landschap dan ook als een mooie overgang tussen bos en rivierlandschap.

Door de verschillende vormen van begroeiing hoor en zie je allerlei dieren in Plantage Willem III. Er leven Galloywayrunderen, Konikpaarden en Damherten in het gebied. Je ziet ze regelmatig op de grasvlakten is onze ervaring. Al is daar vooral bij de damherten wat geluk bij nodig. Daarnaast zijn er veel vogels en kleinere dieren die leven rond de aanwezige heide en bossen. Voor de aanwezige dieren is ook een rustgebied ingericht in het natuurgebied. Dit is het oostelijke deel van de plantage en dan ook niet opengesteld voor bezoek.

Wandelen in het natuurgebied

Wandelen is de beste manier om Plantage Willem III te ontdekken. Wandelroute Tussen Rug en Rijn neemt je 3,5 kilometer door het landschap. Met begeleiding van gemarkeerde paaltjes is de wandeling gemakkelijk te volgen. Wij liepen wandelroute Tussen Rug en Rijn en beschreven onze ervaringen.

Overnachten in Rhenen

Combineer een bezoek aan Plantage Willem III met een overnachten. Bekijk waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: