Plantage Willem III is een natuurgebied gelegen op de grens tussen Rhenen en Elst. Het gebied kenmerkt zich door een zeer gevarieerde begroeiing met graslanden, heide maar ook bebossing. De wandelroute neemt je mee door dit mooie landschap.

Remmerdense heide

Van oorsprong was Plantage Willem III een tabaksplantage. Sinds het jaar 1902 verdween dit naar de achtergrond en verwilderde het gebied. Echter, pas sinds het jaar 1995 is het gebied in handen van het Utrechts Landschap. In het natuurgebied staan ter herinnering nog enkele tabaksschuren. De Remmerdense heide is verbonden aan Plantage Willem III. Om de heide tussen deze twee gebieden verder te versterken is in het jaar 2011 de heide-oppervlakte verdubbeld. Aan het eind van de zomer staat die prachtig in bloei! Tevens zijn er een aantal sneeuwsmeltwaterdalen in het natuurgebied. Deze zijn ontstaan gedurende de laatste ijstijd. Het is dan ook een glooiend landschap.

Door de zeer diverse begroeiing leven er veel verschillende dieren in Plantage Willem III. Door het aanwezige grasland zijn hier bijvoorbeeld vaak gallowayrunderen, konikpaarden en soms damherten te zien. Daarnaast zijn er veel vogels en kleinere dieren die profiteren van de aanwezige heide en bossen. Voor de aanwezige dieren is ook een rustgebied ingericht in het natuurgebied. Dit is het oostelijke deel van de plantage.

Wandelen in het natuurgebied

Door Plantage Willem III loopt de wandelroute Tussen Rug en Rijn. Dit is een gemarkeerde wandelroute. Deze 3,5 km lange wandeling neemt je mee door het diverse landschap. Vanzelfsprekend loopt de route niet door het rustgebied. Door het gebied trekt af en toe ook een herder met schapen. Met een beetje geluk kom je deze tegen tijdens het wandelen!


Contactgegevens

Rijkstraatweg (N225) t.h.v. huisnummer 265 (parkeerplaats)

3921 AH Elst

www.utrechtslandschap.nl


Foto header: HenkvD©