De gemarkeerde wandelroute Tussen Rug en Rijn loopt door een glooiend landschap. De 3,5 kilometer lange wandelroute neemt je mee door natuurgebied Plantage Willem III. Zoals de naam van de route al verklapt, een natuurgebied dat aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug ligt en aan de andere kant grenst langs de Nederrijn. Een gevarieerde wandeling langs grasvlakten, heide en bos.

  • Tussen Rug en Rijn: 3,5 km
    • Startpunt: Parkeerplaats aan de Rijkstraatweg t.h.v. huisnummer 265, 3921 AH Elst

Ik wandelde de gemarkeerde wandelroute Tussen Rug en Rijn. Lees de ervaringen en bekijk de route!

Wandelroute Plantage Willem III

Plantage Willem III is lokaal bekend om de gevarieerde natuur in het gebied. Wandelroute Tussen Rug en Rijn start over paden door de open grasvlakten. Het geeft mooie vergezichten afgewisseld met groepjes bomen. Omgeven door het bos van de Utrechtse Heuvelrug valt continue op dat het gebied echt een overgang is richting de Nederrijn. Op de grasvlakten lopen regelmatig Gallowayrunderen, Konikpaarden en Damharten. Helaas had ik vandaag pech maar ook zonder de dieren zijn de vergezichten prachtig.

Plantage Willem III dankt haar naam aan de tabaksplantage die er vroeger gevestigd was. Tijdens de gemarkeerde wandelroute Tussen Rug en Rijn in Plantage Willem III zie je dit terug. Er staat op afstand namelijk een tabaksschuur in het landschap. Wanneer ik wandelroute Tussen Rug en Rijn verder naar achteren volg, zie ik de eerste plukken heide. Ik liep de wandelroute aan het eind van de zomer (augustus). De heide stond toen prachtig in bloei!

Daarna gaat wandelroute Tussen Rug en Rijn verder richting het bos. Het valt op hoe rustig en stil het is achterin het natuurgebied. Natuurgeluiden voeren de boventoon. Heerlijk! Langs de bosrand van de Utrechtse Heuvelrug loopt de wandeling om de heide heen. Terug richting de open grasvlakten. Wanneer de route het bos uitkomt, is er opnieuw een mooi vergezicht over het gebied. Daarna gaat wandelroute Tussen Rug en Rijn via de grasvlakten het glooiende landschap af richting het eindpunt.

Plantage Willem III is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Utrechts Landschap faciliteert de gemarkeerde wandelroute Tussen Rug en Rijn.

Meer routes door Plantage Willem III

Vanaf Plantage Willem III lopen wandelpaden door de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er zijn dan ook ongemarkeerde routes die gedeeltelijk door Plantage Willem III lopen.

Door Plantage Willem III lopen onderstaande wandelingen:

De omgeving van Rhenen kent veel natuur. Hierdoor zijn er tientallen kilometers aan wandelpaden. Bekijk de door ons gelopen wandelroutes in Rhenen.

Horeca & overnachten

Lekker uitpuffen bij een restaurant na de wandelroute Tussen Rug en Rijn. Het volgende restaurant ligt in de buurt van het natuurgebied:

Je kunt natuurlijk ook overnachten in Rhenen. Handig als je meer van de regio wilt ontdekken. Bekijk het overzicht met aanbod van hotels, vakantieparken, campings en B&B’s op VisitRhenen.