Trek door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Amerongse bovenpolder met Heuvelrugroute Amerongen (14 km). Een tocht waarbij ook kasteel Amerongen en Landgoed Zuylestein op de route liggen. De ongemarkeerde route in de omgeving van Rhenen is onderdeel van de trage tocht wandelgids Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Je leest in dit artikel mijn ervaring met Heuvelrugroute Amerongen en de praktische informatie over de gids en wandelroute.

(Bol.com)

  • Kasteel Amerongen Fietsroute Utrechtse Heuvelrug
  • Wandelroute Amerongse bovenpolder
  • Wandelroute Hoog en Laag Amerongse berg
  • Uitzichtpunt Amerongse Bovenpolder

Wandelroute door Amerongen

Kasteel Amerongen

Het startpunt van Heuvelrugroute Amerongen is de parel van het dorp: kasteel Amerongen. Het kasteel is nu ingericht als museum. Daarnaast is er ook een restaurant. Bij de ingang heb je een mooi uitzicht op het kasteel, een deel van de tuin en het omliggende parkbos. De wandelroute loopt langs het kasteel op.

Wandelen door de Amerongse bovenpolder

De route van deze tocht loopt het dorp uit naar de Amerongse bovenpolder. Een uiterwaard waar waterrijke natuur en weilanden elkaar afwisselen. We lopen via overstaphekjes en een bruggetje over een aangelegde kwelgeul door de weilanden. Na deze slinger door de Amerongse bovenpolder komt Heuvelrugroute Amerongen uit bij Landgoed Zuylestein.

Let op: tussen oktober en april volgt de route een wintervariant langs de bovenpolder.

Landgoed Zuylenstein

Heuvelrugroute Amerongen loopt over Landgoed Zuylestein. We wandelen langs een aantal statige gebouwen van het landgoed. Ook de buitenvarkens op het landgoed komen we tegen. Met hun gescharrel zijn ze de levende bosmaaiers van het terrein. Na een aai over hun bol vervolgen we de route.

Amerongse berg en bos

Na het bezoek aan Landgoed Zuylestein gaat de route het Amerongse bos in. De mooie en heuvelachtige bomenlanen vallen op. De wandelroute komt langs een mountainbikeroute en ruiterpaden. Toch is het lekker rustig in het bos. We wandelen naar de top van de Amerongse berg. Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Vanaf de top van de Amerongse berg zet de wandelroute de afdaling in. Na het passeren van een restaurant, sportvelden en tabakschuren, loopt de tocht rond Amerongen naar haar laatste hoogtepunt. Via een pad langs de bosrand komt de uitkijktoren in zicht. Er is een schitterend uitzicht over de Amerongse bovenpolder. Met nog een klein stukje te gaan, is dit een mooie afsluiter van een leuke wandelroute.

Wandelroute Heuvelrugroute Amerongen

Heuvelrug route Amerongen staat in de wandelgids Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt met de gids in vijftien routes door de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Rhenen. Elke tocht is ongeveer 15 km lang. Een aanrader voor het ontdekken van deze regio.

  • Heuvelrug route Amerongen: (14 km)
    • Startpunt: Parkeerplaats Kasteel Amerongen, nabij Gasthuisstraat 2, Amerongen
    • Reistijd vanaf Rhenen: 15 minuten (auto)

Of bekijk alle wandelroutes in de gids

Ik beschrijf mijn ervaring met het volgen van de route. Mocht de route sinds mijn bezoek gewijzigd zijn, geeft de gids de actuele informatie. De route is ontwikkeld door Gegarandeerd Onregelmatig.

Wandelroutes in Rhenen

Eén van de leukste manieren om de natuur op de Utrechtse Heuvelrug te verkennen, is met de vele wandelroutes en trage tochten. Je ontdekt op VisitRhenen de wandelroutes in Rhenen en omgeving die ik liep.

Overnachten in Rhenen

Combineer heuvelrug route Amerongen met een langer verblijf. Rhenen is één van de mooie plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug. Lees waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties:

De pagina bevat affiliate links.