De wandelroute Leemkuil is een gemarkeerde boswandelingen door Stadsbossen. Een heuvelachtig bosgebied met verschillende loof- en naaldbossen. De drie kilometer lange wandelroute neemt je mee door dit mooie natuurgebied.

Lees verder over mijn ervaringen met wandelroute Leemkuil en klik hieronder voor de wandelroute.

  • Stadsbossen Rhenen
  • Leemkuil Rhenen Stadsbossen
  • Stadsbossen Rhenen
  • Stadsbossen Rhenen
  • Stadsbossen

Wandelroute Leemkuil

Wandelroute Leemkuil loopt door natuurgebied Stadsbossen. Stadsbossen kenmerkt zich door de variatie aan natuur op een heuvelachtig terrein. Naaldbossen, heidevelden en loofbossen groeien in dit gebied. Vanaf het startpunt ervaar je dit al snel. De route begint langs een brede bomenlaan door het bos. Na het oversteken van de weg duiken de eerste dennenbomen al op. Tijdens de wandelroute Leemkuil is dit leuk om de gaten te houden.

De variatie aan natuur komt ook het dierenleven ten goede. Tijdens de wandeling was er veel activiteit van vogels. Daarnaast worden er soms dieren zoals een ree en vos gezien. Al is daar wat geluk voor nodig. Het pad gaat verder door het bos. Er volgt daarna een stukje bospad dat je moet delen met een mountainbikeroute. Even extra opletten! Het pad leidt heuvelafwaarts richting het uiteinde van het bos.

Aan de overkant van de weg gaat wandelroute Leemkuil verder. De route loopt een stukje langs de trimbaan en trekt daarna verder door het bos. De heuvelachtige bospaden zijn typerend voor dit deel van de Utrechtse Heuvelrug. Uiteindelijk loopt de wandeling achter vakantiepark Thijmse Berg langs, richting het eindpunt van de wandelroute.

De naam van de route verwijst naar de vroegere leemafgravingen. Na afgravingen bleef de leemkuil vaak onbenut achter waardoor het nu een belangrijke plek is voor planten en dieren. De wandelroute eindigt bij een leemkuil. Wanneer de natuur bloeit en er water in de leemkuil staat, is dit een schitterende plek.

Stadsbossen is een gebied waardoor een mountainbikeroute en trimbaan loopt. Tijdens wandelroute Leemkuil kruis je hier een aantal keer mee. Daarnaast steek je twee keer een autoweg over. Vooral in het weekend kan het daardoor druk zijn in het bos. Handig om rekening mee te houden als je de wandelroute Leemkuil in alle rust wilt ontdekken.

Andere routes door Stadsbossen

In Stadsbossen zijn ook andere wandelingen mogelijk. Wandelroute Lijstereng loopt door een ander deel van Stadsbossen. Daarnaast is Stadsbossen onder andere aangesloten op de natuurgebieden Kwintelooijen en Plantage Willem III. Hierdoor kan je er ook mooi langere wandelingen maken.

Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk:

De verschillende natuurgebieden die rondom Rhenen liggen, maken allerlei wandelingen mogelijk. Je ontdekt ze in het overzicht wandelroutes in Rhenen.

Horeca & overnachten

Het start- en eindpunt van de gemarkeerde wandelroutes Stadsbossen ligt midden in het bos. Daardoor is er geen restaurant of brasserie direct bij de wandeling. Heb je toch zin om een restaurant te bezoeken na je bezoek? Ga dan vooral met de fiets of auto naar het centrum van Rhenen. Deze restaurants liggen het dichtst bij het start- en eindpunt.

Lijkt het je leuk om te overnachten in Rhenen? Bekijk dan het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s op VisitRhenen.