De Utrechtse Heuvelrug ligt als een oase van rust in het midden van Nederland. Prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden en levendige steden en dorpen kenmerken de regio. Ik geef, als lokale inwoner, 10 redenen voor een vakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Laat je inspireren en ontdek of deze regio jouw volgende bestemming word!

Verblijf op de Utrechtse Heuvelrug met een overnachting, weekend weg of vakantie. Ontdek de mogelijkheden en bekijk het overzicht voor overnachten op de Utrechtse Heuvelrug.

Top 10 van de Utrechtse Heuvelrug

1. Ouwehands Dierenpark

Ontdek Ouwehands Dierenpark (aff.) in Rhenen. Ontmoet de reuzenpanda’s, zie de ijsberen in het water duiken en bekijk de Afrikaanse olifanten. In het park leer je over de bedreigingen voor wilde dieren, hun natuurlijke leefgebied en wat jij kunt doen om hen te beschermen. Daarnaast zijn er volop speelmogelijkheden in het park. Zoals RavotAapia, een grote overdekte speeltuin. Een bezoek aan Ouwehands Dierenpark is een hoogtepunt voor het hele gezin.

2. Wandelen op de Grebbeberg

Trage Tocht Rhenen Grebbeberg Uitzichtpunt

Bossen, heidevelden en uiterwaarden, op de Utrechtse Heuvelrug kan de wandelaar zich uitleven. Eén van mijn favorieten plekken voor een wandeling is de Grebbeberg. Het heuvelachtige bosgebied met mooie uitzichtpunten en verborgen geschiedenis. De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg (4 km) en de Trage Tocht Rhenen (13 km) zijn aanraders.

3. Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen

Wil je terug in de tijd tijdens jouw vakantie op de Utrechtse Heuvelrug? Tussen de heuvelachtige bossen staan indrukwekkende kastelen en buitenplaatsen. Eeuwenoude locaties met een rijke historie op prachtige plekken. Mijn favoriet is Kasteel Amerongen. Een kasteel langs de uiterwaarden van de Nederrijn. Gelegen bij het gelijknamige en pittoreske dorp Amerongen.

4. Grebbelinie

De Grebbelinie heeft een rijke geschiedenis met haar rol in de verdediging van Nederland. Onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Grebbelinie een hoofdrol. Verschillende musea en bezienswaardigheden zoals kazematten, Militair Ereveld Grebbeberg en bezoekerscentrum Grebbelinie houden de herinnering levend.

5. Uitkijktoren De Kaap

Nederland mag dan vooral plat zijn, op de heuvelachtige Utrechtse Heuvelrug zijn genoeg fraaie uitzichtpunten. Vooral het uitzicht bij uitkijktoren de Kaap in Doorn is een aanrader. De toren staat midden in het bos en is 25 meter hoog. Het levert een machtig uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug op.

6. Nationaal park Utrechtse Heuvelrug

Trage Tocht Rhenen Grebbeberg

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied vol mooie natuur. De Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Daarbij wisselen de heuvelachtige bossen zich af met heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Ben jij een natuurliefhebber? Trek er op uit en ontdek bijvoorbeeld De Kaapse Bossen, Kwintelooijen of Plantage Willem III. Of kies uit één van de vele andere natuurgebieden. Er zijn meer dan genoeg fiets- en wandelroutes.

7. Rhenen

Stadswandeling Rhenen centrum Raadhuis

Mijn favoriete plaats op de Utrechtse Heuvelrug hoort ook thuis in de top 10. Ook al ben ik wat bevooroordeeld als inwoner van Rhenen… Gelegen aan de Nederrijn tref je in Rhenen een stadscentrum met karakter. Restanten van stadsmuren, gebouwen in de Delftse School en de Cuneratoren als letterlijk hoogtepunt van de stad. Er zijn ook andere leuke plaatsen op de Heuvelrug. Het middeleeuwse Amerongen en winkelstad Veenendaal zijn tips.

8. Pyramide Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is een bijzondere bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug. De Pyramide ligt op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug en is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. De bosrijke omgeving, horeca en speelgelegenheden zorgen dat er voor jong en oud wat te doen is.

9. Nationaal Militair Museum

Musea Rhenen en omgeving

Gelegen op Vliegbasis Soesterberg ligt het Nationaal Militair Museum. Je bewondert er tanks, vliegtuigen en andere militaire voertuigen. Net als vele andere materialen van de Nederlandse land- en luchtmacht. Het complete arsenaal kan je bekijken. Ook voor kinderen is genoeg te beleven met interactieve spellen. Een leuk uitje tijdens een vakantie op de Utrechtse Heuvelrug.

10. Mountainbiken

Hou je van actie? Dan is moutainbiken wat voor jou! De Utrechtse Heuvelrug is voor mountainbikers één van de favoriete gebieden in Nederland. Vol met steile klimmetjes, scherpe bochten en mooie afdalingen. Let op dat je met een mountainbike vignet op zak op pad gaat (verplicht). Ga je liever op pad met de gewone fiets? Ook dan zijn er genoeg fietsroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Enthousiast geworden voor een midweek, weekend weg of vakantie op de Utrechtse Heuelrug? Bekijk de mogelijkheden voor overnachten op de Utrechtse Heuvelrug. Of bekijk gelijk één van de leuke locaties hieronder:

De pagina bevat affiliate links.