Natuurgebied Laarsenberg in Rhenen omvat een afwisselend landschap. Bossen, graanakkers en graften, dat is kenmerkend voor dit gebied. Een combinatie waar veel dieren zich thuis voelen. Daarnaast is dit het gebied waar Nederland zich in 1940 verdedigde tegen een Duitse Overmacht. Enkele loopgraven en kazematten die in de bossen liggen verscholen, houden de herinnering levend.

Bos, akkers en graften

Laarsenberg in Rhenen is een gebied met een lang verleden. Vanaf de middeleeuwen werden de akkers en graften al gebruikt. In combinatie met vooral heide was dit jarenlang een open terrein. Pas laat in de negentiende eeuw ontstond de bebossing van het gebied. Zowel naald- als loofbossen zijn in het bos te vinden. De afwisseling tussen het bos en de historische akkers maken Laarsenberg een bijzonder natuurgebied. Het is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Fijne plek voor dieren

De gewassen en stekelstruiken langs de akkers zijn belangrijk voor veel dieren. Voornamelijk insecten en vogels zoals de Patrijs en Geelgors profiteren ervan. Daarbij is er de combinatie met het bos. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat de bedreigde Boommarter er leeft. Laarsenberg is door middel van een ecoduct verbonden met natuurgebied Grebbeberg. Tijdens een bezoek aan Laarsenberg kun je daarom zomaar sporen van een ree, vos of hermelijn tegenkomen.

Op avontuur in Laarsenberg

Je kunt mooi wandelen in het natuurgebied. Vanaf de akkers heb je mooie uitzichten over de Gelderse Vallei. Daarnaast is de natuur mooi om doorheen te lopen. Tijdens de Duitse inval in 1940 was Laarsenberg onderdeel van de Slag om de Grebbeberg. Je kunt daardoor tijdens je wandeling een loopgraaf en kazematten tegenkomen. Ontdek de wandelroute door Laarsenberg.

Overnachten in Rhenen

Combineer een bezoek aan Laarsenberg met een overnachting. Bekijk waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: