Ga wandelen in Amerongen, dat mooi gelegen is tegen de Utrechtse Heuvelrug en bij de Nederrijn. De wandelroutes nemen je mee over de Amerongse berg, langs het water en door het dorp. Voor een route door de uiterwaarden of een boswandeling is Amerongen een mooi startpunt. Eén van mijn favoriete plekken wanneer ik vlakbij Rhenen wil wandelen.

Mijn tips voor wandelroutes in Amerongen

In dit artikel deel ik mijn tips voor leuke wandelroutes in Amerongen. Een aantal wandelingen liep ik al eens. De rest staat nog op mijn lijstje. Laat je inspireren, kies je route en trek er op uit. Veel wandelplezier!

1. Wandelroute hoog en laag

De gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag (6 km) is een mooie route om te wandelen in Amerongen. Je gaat door het bos wandelen van de Amerongse berg. Naar de top van de berg. Om daarna af te dalen richting de Amerongse Bovenpolder. De paaltjesroute gaat langs het gebied op naar een uitkijkpunt. Waar je een mooi uitzicht over de natuur en uiterwaarden. Neem je verrekijker mee, want het is een mooie plek voor het spotten van vogels.

2. Boswandeling wandelroute Galgenberg

Route Galgenberg (7,4 km) is een boswandeling. De gemarkeerde wandelroute in Amerongen is vernoemd naar de galg die vroeger op de heuvel stond. Over de Galgenberg en Elsterberg leidt de wandeling door het bos naar de Elsterkop. Waar je prachtig uitkijkt over een heideveld. Daarna duikt de route het bos weer in. Naar de rand van de Utrechtse Heuvelrug met uitzicht op de achterkant van Elst.

3. Wandelroute Amerongse Bovenpolder

Wil je door andere natuur dan de bossen op de Amerongse berg wandelen? Kijk dan eens naar de gemarkeerde wandelroute Amerongse bovenpolder (4,1 km). Je gaat er door de uiterwaarden van Amerongen wandelen. De Amerongse bovenpolder is een gebied waar weilanden en waterrijke natuur elkaar afwisselen. Let op: het gebied is gesloten tussen 1 oktober en 1 april.

4. Wandelroute Godard Bentinck

Wandelroute Godard Bentinck (9,5 km) is vernoemd naar een oude graaf die zich op het kasteel vestigde. De paaltjesroute loopt door het Amerongse- en Zuilensteinse bos. Je ontdekt er bomenlanen en het afwisselende naald- en loofbos. De route brengt je daarna bij Kasteel Amerongen en het historische dorpscentrum van Amerongen. Via de pittoreske straatjes wordt de rondwandeling afgesloten.

5. Leemkuilroute Amerongse berg

Nog een mooie boswandeling in Amerongen: de Leemkuilroute (8,0 km). Vernoemd naar de kuilen waar vroeger leem werd afgegraven. Je gaat wandelen over de Amerongse berg. Door de bossen en over statige bomenlanen. Met deze paaltjesroute loop je ook naar het Sterrenbos. Een bijzonder stuk bos in de vorm van een spakenwiel. Met als middelpunt de eenzame eik.

6. Klompenpad Cotlandenpad

Ga met klompenpad Cotlandenpad (11,5 km) wandelen door het buitengebied van Amerongen en Leersum. Een wandeltocht langs bosranden en door open weids landschap. Je komt onder andere langs kasteel Amerongen, Slot Zuylestein, de Langbroekerwetering en de Amerongse bovenpolder. Stuk voor stuk mooie plekken om te ontdekken.

7. Heuvelrugroute Amerongen

Lijkt elke route je leuk? Dan is de Heuvelrugroute Amerongen (14 km) een goede keuze voor jou. Een wandelroute rondom Amerongen waarbij je de uiterwaarden en bossen ontdekt. Je gaat wandelen over de Amerongse berg, de Amerongse Bovenpolder en landgoed Zuylestein. De route komt ook langs de parel van het dorp: kasteel Amerongen. Een afwisselende wandelroute in Amerongen.

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug en Rhenen

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig wandelgebied. Van heidevelden en statige bomenlanen tot heuvelachtige bossen en levendige uiterwaarden. Naast het wandelen in Amerongen zijn er ook allerlei leuke routes in Rhenen. Bekijk mijn overzicht met de wandelroutes in Rhenen en omgeving voor meer inspiratie.

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Combineer het wandelen in Amerongen met een overnachting. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: