Natuurgebied Kwintelooijen, een onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit park werd officieel geopend in het jaar 2003. Een fantastische plek om te kunnen ontspannen. Jaren geleden werd het gebied gebruikt voor zandafgravingen. Hierdoor is een mooie plek ontstaan waar natuur, sport, recreatie en dagkamperen samenkomen.

  • Rhenen
  • Wandelroute Dikkenberg Kwintelooijen (1)
  • Wandelroute Rondje Kwintelooijen

Bijzondere natuur

Kwintelooijen is een natuurgebied geworden met een veel verschillende flora en fauna. Dit komt onder andere door de zandafgravingen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De natuur verschilt van een waterpoel, ven en moeras tot heideveld en erosiegeulen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er meer dan driehonderd verschillende plantensoorten groeien. Ook leven er vele diersoorten, waaronder Schotse hooglanders. Een groot deel van Kwintelooijen is hierdoor beschermd natuurgebied. Daarnaast is ook juist een deel ingericht voor dagrecreatie (een ruim grasterrein). Parkeren bij Kwintelooijen is dan ook goed mogelijk.

Wandelen in Kwintelooijen

Het is mogelijk om te wandelen in Kwintelooijen. Door het natuurgebied lopen namelijk verschillende wandelroutes. Tijdens de wandelingen kun je genieten van mooie uitzichten over de Gelderse Vallei. Op sommige punten sta je namelijk een stuk hoger dan het omliggende gebied. Dit komt onder andere door erosies die zijn ontstaan door de vroegere afgravingen. Kwintelooijen is aangesloten op meerdere natuurgebieden. Daardoor kun je er ook langere wandelingen door de bossen maken. Vanaf Kwintelooijen starten deze wandelroutes:

Voor de sportieveling en dagcamping

Door de hoogteverschillen is Kwintelooijen een plek waar wandelaars en mountainbikers graag komen. Er is dan ook een mountainbikeroute aanwezig. De ruime recreatievelden maken het ook mogelijk om er andere sporten en spellen te spelen. Deze velden mogen ook gebruikt worden voor dagkamperen. Ook ligt er een motorcrosscircuit in Kwintelooijen. Op Hemelvaartsdag wordt jaarlijks een groot motorcross evenement georganiseerd.

Een rijke geschiedenis

Uit archeologische onderzoeken zijn bijzondere voorwerpen gevonden in Kwintelooijen. Het oudste voorwerp is een vuursteen uit ongeveer 180.000 voor Christus. Dit voorwerp hoort bij de oudste voorwerpen ooit die zijn gevonden in Nederland. Alleen rond Maastricht zijn voorwerpen gevonden die nog ouder zijn. Naast de vuursteen zijn er nog vele andere bijzondere voorwerpen gevonden. Bijvoorbeeld uit de ijstijd. Deze archeologische vondsten zijn te zien in Stadsmuseum Rhenen.

Overnachten in Rhenen

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk één van de type accommodaties: