Het is weer tijd voor een mooie herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen! De bladeren krijgen bijzondere kleuren, paddenstoelen schieten uit de aarde en kastanjes vallen op de grond. Trek de wandelschoenen maar aan. De herfst is een prachtig seizoen om het bos in te lopen.

Herfstwandeling in Rhenen

Lees mijn tips en geniet van de herfst tijdens een mooie herfstwandeling in Rhenen. Welke wandelroutes ga jij lopen?

1. Natuurpad Prattenburg (6 km)

Landgoed Prattenburg is bekend om haar monumentale gebouwen en de bosrijke natuur. Het landgoed is ongeveer 430 ha groot. Waarvan grotendeels bestaande uit een afwisselend bosgebied van loof- en naaldbomen. Het is dan ook een geweldige plek om te ontdekken met een wandelroute door het bos. Wie bij Landgoed Prattenburg door het bos wandelt, ontdekt een heuvelachtig bosgebied met statige beukenlanen, een smeltwaterdal en heideveld. Klinkt goed toch? Perfect voor een mooie herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug aan de rand van Rhenen.

2. Wandelroute Laarsenberg (4,5 km)

De Laarsenberg is voor velen een redelijk onbekend natuurgebied. In mijn ogen onterecht! Dit natuurgebied is absoluut een bezoek waard voor een herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen. De afwisseling van loof- en naaldbos zorgt voor mooie kleuren tijdens de herfst. Daarbij loopt de wandelroute ook gedeeltelijk langs de rand van het bos. Hier kijk je uit over de graanakkers met uitzicht op het lager gelegen dorp Achterberg en het Binnenveld. En er is een extra pluspunt voor hondenliefhebbers. Honden mogen namelijk (gedeeltelijk) los lopen in dit natuurgebied. Let wel goed op de bordjes om te zien waar hij moet worden aangelijnd.

3. Wandelroute Dikkenberg (3 km)

Wandelroute Dikkenberg loopt over de poort van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug: Kwintelooijen. Tijdens de wandeling begrijp je snel waarom Kwintelooijen deze bijnaam heeft. Op het vijftig meter hoger gelegen deel van het natuurgebied beginnen namelijk de bossen van het Nationaal Park. De wandeling neemt je mee langs de rand van deze bossen. De schitterende uitzichtpunten zorgen dat deze herfstwandeling in Rhenen echt op dit lijstje thuis hoort. Je kijkt namelijk vanaf meerdere punten uit over de Gelderse Vallei. Stel je maar eens voor hoe dit eruit ziet wanneer al die bomen herfstkleuren hebben. Prachtig!

4. Wandelroute Grebbeberg (4 km)

De Grebbeberg is met recht een (letterlijk) hoogtepunt van Rhenen. Een prachtig bosrijk natuurgebied met unieke uitzichtpunten. De boswandeling is vier kilometer lang en maakt een ronde over de hele Grebbeberg. Typerend voor de wandeling is dat een groot deel van de wandelroute langs de rand van de berg loopt. Daardoor geniet je niet alleen van de herfst in het bos, maar kijk je ook mooi uit over de Betuwe. Met als absoluut toppunt het uitzichtpunt bij het historische veldje Koningstafel. Een persoonlijke favoriet voor een herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen. Deze boswandeling mag dan ook niet in de lijst ontbreken.

5. Leemkuilroute (3 km)

Vroeger werd er in natuurgebied Stadsbossen leem afgegraven. Zoals de naam van de wandelroute al doet vermoeden, heeft de wandeling een link met deze afgravingen. Het start- en eindpunt ligt bij een gebruikte leemkuil waar nu planten en dieren van profiteren. Wanneer de bladeren van de omliggende bomen ook nog eens verkleuren in de herfst, is dit een schitterende plek. Verder loopt de wandelroute door dit mooie bosgebied in Rhenen. Onze tip: wandel deze herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug doordeweeks. De wandelroute kruist enkele keren met een mountainbikeroute en de trimbaan. In het weekend kan het daardoor druk zijn.

Overnachten in Rhenen

Wil je blijven overnachten in Rhenen? Op VisitRhenen vind je de opties voor een hotel, vakantiehuisje of bed en breakfast. Of bekijk hieronder direct een paar favorieten: