Er lopen prachtige trage tochten over de Utrechtse Heuvelrug. Wandelroutes over onverharde paden en door afwisselende natuur in het hart van Nederland. Klinkt goed toch? Laat je inspireren door mijn mooiste trage tochten over de Utrechtse Heuvelrug. Met routes door heuvelachtige bossen, over een oude tabaksplantage, langs een kasteel en meer.

Trage tochten op de Utrechtse Heuvelrug

Hieronder lees je mijn favoriete trage tochten over de Utrechtse Heuvelrug. Wil je een route zelf wandelen? Alle routebeschrijvingen staan in de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Een must-have voor het wandelen van de tochten.

(Bol.com aff.)

1. Trage tocht Rhenen

Je ontdekt met de trage tocht Rhenen (13 km) de Grebbeberg en Laarsenberg. Twee natuurgebieden met prachtige bossen. De route is een heuvelachtige wandeling met een paar flinke klimmen. En daar word je voor beloond met schitterende uitzichten. De trage tocht over de Utrechtse Heuvelrug neemt je ook mee langs geschiedenis. Van middeleeuwse graften rond akkers tot het Militair Ereveld Grebbeberg. Een persoonlijke favoriet.

2. Trage tocht Kwintelooijen

Trage tocht Kwintelooijen (14 km) loopt over een mooi deel van de Heuvelrug. Je begint vanaf Kwintelooijen gelijk met een prachtig uitzichtpunt. Daarna volgt een fijne boswandeling met een uitstapje naar de graslanden en heide van Plantage Willem III. Een oude tabaksplantage die is veranderd in een bijzonder natuurgebied. Om vervolgens verder te wandelen over de bospaden. Met deze tocht is het heerlijk wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

3. Trage tocht Veenendaal

Trage tocht Veenendaal (15 km) is een afwisselende wandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Je loopt vanaf een wijk naar de glooiende bossen en wilde heidevelden. De heuvelachtige wandelroute stijgt en daalt over de Amerongse berg en de Elsterberg. Twee heuvels in het bos met een hoogte boven de zestig meter. Je komt met deze trage tocht op de Utrechtse Heuvelrug ook langs het bijzondere Sterrenbos en Landgoed Prattenburg.

4. Trage tocht Leersum-Doorn

Je treft met trage tocht Leersum-Doorn (19 km) een stevige wandeling. De wandelroute trekt door de Dartheide en Kaapse bossen, het hart van de Utrechtse Heuvelrug. Met als letterlijk hoogtepunt uitzichttoren De Kaap. Een uitkijkpunt over de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De route draait terug over de statige en onverharde laan Postweg. Het leidt naar landgoed Broekhuizen. Een mooi slotstuk van deze trage tocht op de Utrechtse Heuvelrug.

5. Trage tocht Sandenburg

Trage tocht Sandenburg (12 km) loopt vanaf Doorn door de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Langbroekerwetering. Een weids landschap waar bomenlanen, graslanden en groepjes bomen elkaar afwisselen. Eén van de hoogtepunten van de wandelroute is kasteel Sandenburg. Een kasteel dat ongeveer 700 jaar geleden voor het eerst werd benoemd.

Bonus: Heuvelrugroute Amerongen

Tot slot een bonus tip: heuvelrugroute Amerongen (14 km). Ondanks dat de route een andere titel draagt, kan de wandeling zeker door als trage tocht. Je loopt door de Amerongse Bovenpolder, de heuvelachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug en langs landgoed Zuylestein. De route start bij de parel van het dorp: kasteel Amerongen. Heuvelrugroute Amerongen staat in dezelfde gids als de andere mooiste trage tochten op de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Deze vijf mooiste trage tochten staan in de wandelgids Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Een gids waar in totaal 15 routes in staan. Je doorkruist met de tochten de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Rhenen.

Of bekijk alle wandelroutes in de gids

Overnachten in Rhenen

Combineer het wandelen van een trage tocht op de Utrechtse Heuvelrug met een overnachting in Rhenen. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

De pagina bevat affiliate links.