Hoe is de Utrechtse Heuvelrug ontstaan? Een goede vraag! Het is namelijk heel bijzonder dat er in het vlakke Nederland een heuvelachtig gebied is ontstaan. Een Nationaal Park met een oppervlakte van 100 km2 dat naar Rhenen loopt. Onder andere de natuurgebieden Grebbeberg, Kwintelooijen en Plantage Willem III zijn onderdeel van het park. Prachtig om te ontdekken. Maar nu gaan we je eerst vertellen hoe de unieke Utrechtse Heuvelrug is ontstaan!
Hoe is de Utrechtse Heuvelrug ontstaan?
Het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug gaat terug naar de ijstijd. Dit was zo’n 150.000 jaar geleden. Voordat de ijstijd begon, stroomden de Rijn en de Maas noordelijker dan nu. De rivieren namen met de stroming dikke lagen zand en grind mee. Maar door het ijs van de ijstijd werden deze lagen zand en grind omhoog geduwd. Hierdoor ontstonden stuwwallen zoals de Grebbeberg. Deze berg is 50 meter hoog. De eerste ijstijd was het begin van de Utrechtse Heuvelrug. Tientallen jaren later brak er opnieuw een koude periode aan, ook al kwamen de gletsjers niet tot in Nederland. Het zorgde voor harde en koude winden. Door het zand dat zij mee blies, werden de uiteinden van de stuwwallen uitgebreid.
Een gevolg van erg koude periodes is het ontstaan van smeltwater. Doordat de grond nog niet ontdooide moest al het water de stuwwallen af. In haar weg naar beneden, nam dit veel zand mee. Dit zorgde voor erosie en smeltwaterdalen. Hierdoor zie je bijvoorbeeld op de Grebbeberg een indrukwekkend steile helling.
Na afloop van de laatste ijstijd werd het klimaat langzaam warmer. Hierdoor kon natuur gaan groeien op de Utrechtse Heuvelrug. Het zorgde voor bossen. Echter, tijdens de steentijd werden veel bomen gekapt voor landbouw. De natuur verdween daardoor weer tot de latere ijzertijd. Volken verhuisden in deze periode naar lager gelegen gebieden. De natuur groeide toen terug in de vorm van heidevelden en stuifzand. Vanaf de negentiende eeuw werden er nieuwe bossen aangelegd. Deze bossen bepalen vandaag de dag nog steeds het beeld van de Utrechtse Heuvelrug.
De Utrechtse Heuvelrug ontdekken
In en rond Rhenen ontdek je de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Meerdere natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Mooie wandelingen lopen midden door de natuur. Daar ga je ongetwijfeld van genieten!
Overnachten in Rhenen
Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:
- Boutique Parc Soof – genieten op een vakantiepark in luxe en duurzame Eco-lodges
- Hotel ‘t Paviljoen – sfeervol verblijven bij een vier-sterren hotel op de Grebbeberg
- Vakantiepark Thijmse Berg – vakantiehuisjes uniek gelegen in het bos
De pagina bevat affiliate links.