Jullie Wandelen Rhenen hoe dan ook met veel plezier door. Maar welke wandelroutes moet je nou écht gedaan hebben? Je kunt kiezen voor een boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Maar het is ook heerlijk wandelen in Rhenen door het riviernatuurlandschap. Of loop je graag een keer over de heide, dat kan ook. Zoals je merkt, heeft de natuur van het stadje aan de Rijn veel te bieden. Je vindt hier een overzicht van mijn favoriete wandelgebieden. Zodat je zelf kan bepalen waar jij wilt gaan wandelen in Rhenen.

Wil je vaker wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Dan tip ik je de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (aff.). Met deze gids doorkruis je in vijftien wandelroutes het hele gebied tussen Amersfoort en Rhenen. Van heidevelden naar bomenlanen en over bospaden naar de toppen van de heuvelrug. Een must-have voor wandelaars.

Hieronder mijn vijf favoriete wandelgebieden in Rhenen.

1. Wandelroutes Grebbeberg: boswandeling Utrechtse Heuvelrug

Boswandeling Utrechtse Heuvelrug

De Grebbeberg is een prachtige plek voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is namelijk het eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Je hebt daardoor vanaf de berg een prachtig uitzicht over de omliggende natuurgebieden. Door de hoogteverschillen is een uniek bos ontstaan met veel planten en dieren. Voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug is dit dan ook een must-do. Honden zijn er helaas niet toegestaan.

De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg (4 km) loopt door het gebied. Je komt er langs de mooiste uitzichtpunten van de berg. Voor een langere wandeling is de Trage Tocht Rhenen (13 km) een tip. Je loopt met deze wandelroute over de Grebbeberg en de Laarsenberg. Langs historie, door de bossen en met uitzicht over prachtige natuur.

2. Wandelroute Blauwe Kamer: riviernatuur ten top

Wandelen Rhenen Grebbeberg

Wandelen in Rhenen biedt nog veel meer dan een boswandeling Utrechtse Heuvelrug. Natuurgebied de Blauwe Kamer is zo’n plek. Dit rivieroeverreservaat is uitgegroeid tot een paradijs voor dieren. Met name (water)vogels komen er graag. Je spot met wat geluk bijvoorbeeld lepelaars en de visarend. Een mooie plek om deze vogels te spotten is vanuit de vogelkijkhut. Het rivierlandschap is een stuk opener dan het bos. Je ziet hier dan ook regelmatig veel andere dieren zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden.

Door de Blauwe Kamer loopt een gemarkeerde wandelroute (3 km). De vogelkijkhut ligt niet langs de wandelroutes maar is gemakkelijk bereikbaar. Honden zijn niet toegestaan in het gebied.

3. Wandelroute Plantage Willem III: prachtig gebied aan de rand van Rhenen

Wandelroute

Plantage Willem III is een voormalige tabaksplantage dat is veranderd in een gevarieerd natuurgebied. Je komt er graslanden, bos maar ook heide tegen. Daarnaast staan er monumentale tabaksschuren in het gebied. Als je wilt wandelen in Rhenen is Plantage Willem III een bijzondere plek om te ontdekken. Een gebied waar ook veel dieren komen. Zo worden er regelmatig damherten gespot!

De gemarkeerde wandelroute Plantage Willem III wordt ook wel Tussen Rug en Rijn genoemd. Het ligt aan de flank van de Utrechtse Heuvelrug en grenst aan de Nederrijn. De wandelroute Plantage Willem III is 3,5 km lang. Ook hier zijn honden helaas niet toegestaan.

4. Wandelroute Palmerswaard: wandelen vlakbij Rhenen centrum

Wandelroute Palmerswaard

Natuurgebied Palmerswaard is onderdeel van een Europees netwerk van beschermde gebieden. Dit is vanwege de belangrijke biodiversiteit en ligging langs de Nederrijn. Je komt hier dan ook prachtige riviernatuur tegen met veel verschillende dieren en planten. Zo zijn bijvoorbeeld de poelen perfect voor watervogels en bevers. De route neemt je mee langs verschillende poelen en mooie riviernatuur. Met een beetje geluk kom je wat bijzondere dieren tegen!

De gemarkeerde wandelroute Palmerswaard is 2 km lang. En extra handig, jullie wandelen Rhenen centrum vanaf het natuurgebied gemakkelijk in. Vanaf het startpunt wandelroute Palmerswaard ben je namelijk gelijk bij het centrum.

5. Wandelroutes Kwintelooijen: van zandafgraving tot uniek natuurgebied

Wandelen Kwintelooijen

Ook Kwintelooijen is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is een heerlijke plek wanneer je wilt wandelen in Rhenen. Het gebied beschikt over bos maar ook heidevelden, waterpoelen en erosiegeulen. Kwintelooijen komt aan al deze verschillende soorten natuur doordat het een voormalige zandafgraving is. Het is uitgegroeid tot een uniek natuurgebied waar veel mensen graag komen. En door de zandafgravingen zijn er mooie uitzichtpunten over de Gelderse Vallei.

Door Kwintelooijen lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn de routes Dikkenberg (3 km) en Rondje Kwintelooijen (1,5 km). Ik raad de Trage Tocht Kwintelooijen (13 km) aan voor een langere wandeltocht. Je wandelt dan door Kwintelooijen, Plantage Willem III en Remmerstein.

Waar ga jij wandelen in Rhenen?

Zoals je kon lezen zijn er veel mogelijkheden om te wandelen in Rhenen. Veel meer dan alleen een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Rhenen biedt in ieder geval genoeg wandelroutes om de Nederlandse natuur te ontdekken. Natuur waar ook veel wilde dieren zich thuis voelen. Kijk tijdens je wandeling of je dierensporen ziet. Misschien spot je dan de big five van Rhenen tijdens het lopen! Dus willen jullie lekker een dag de natuur in, ga eens in Rhenen wandelen. Jullie wandelen Rhenen met veel plezier door.

Blijf je slapen?

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek dan het overzicht met hotels, vakantieparken, campings en B&B’s op VisitRhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

Ik ontvang een kleine vergoeding als je boekt via VisitRhenen. Daarmee kan ik de website onderhouden. De pagina bevat daarom affiliate links.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s