Wandelen in Rhenen doe je met veel plezier. Maar welke wandelroutes moet je nou écht gedaan hebben? Kies voor een boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug, loop door de uiterwaarden of wandel een keer langs heide. Zoals je merkt, heeft de natuur van het stadje aan de Rijn veel te bieden. Je vindt hier een overzicht van mijn favoriete wandelgebieden. Zodat je zelf kan bepalen waar jij wilt gaan wandelen in Rhenen.

Hieronder mijn vijf favoriete wandelgebieden in Rhenen.

1. Wandelroutes Grebbeberg: boswandeling Utrechtse Heuvelrug

Boswandeling Utrechtse Heuvelrug

De Grebbeberg is een prachtige plek voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is het eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Je hebt vanaf de berg een prachtig uitzicht over de omliggende natuurgebieden. Door de hoogteverschillen is een bijzonder bos ontstaan met veel planten en dieren. Voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug is dit dan ook een must-do. Honden zijn er niet toegestaan.

De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg (4 km) loopt door het gebied. Je komt er langs de mooiste uitzichtpunten op de berg. Voor een langere wandeling is de Trage Tocht Rhenen (13 km) een tip. Je loopt met deze wandelroute over de Grebbeberg en de Laarsenberg. Langs historie, door de bossen en met uitzicht over prachtige natuur.

2. Wandelroute Blauwe Kamer: riviernatuur ten top

Blauwe Kamer Rhenen

Wandelen in Rhenen biedt nog veel meer dan een boswandeling Utrechtse Heuvelrug. Natuurgebied de Blauwe Kamer is zo’n plek. Dit rivieroeverreservaat is uitgegroeid tot een paradijs voor dieren. Met name (water)vogels komen er graag. Je spot met wat geluk bijvoorbeeld lepelaars en de visarend. Een mooie plek om deze vogels te zien, is vanuit de vogelkijkhut. Het rivierlandschap is een stuk opener dan het bos. Je ziet er regelmatig dieren zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden.

Door de Blauwe Kamer loopt een gemarkeerde wandelroute (3 km). De vogelkijkhut ligt niet langs de wandelroutes maar is gemakkelijk bereikbaar. Honden zijn niet toegestaan in het gebied.

3. Wandelroute Plantage Willem III: prachtig gebied aan de rand van Rhenen

Wandelroute

Plantage Willem III is een oude tabaksplantage, veranderd in een gevarieerd natuurgebied. Je komt er graslanden, bos maar ook heide tegen. In het gebied staan monumentale tabaksschuren. Als je wilt wandelen in Rhenen is Plantage Willem III een bijzondere plek om te ontdekken. Een gebied waar ook veel dieren komen. Zo worden er regelmatig damherten gespot!

De gemarkeerde wandelroute Plantage Willem III wordt ook wel Tussen Rug en Rijn genoemd. Het ligt aan de flank van de Utrechtse Heuvelrug en grenst aan de Nederrijn. De wandelroute Plantage Willem III is 3,5 km lang. Ook hier zijn honden niet toegestaan.

4. Wandelroute Palmerswaard: wandelen vlakbij Rhenen centrum

Wandelroute Palmerswaard

Natuurgebied Palmerswaard is onderdeel van een Europees netwerk van beschermde gebieden. Dit is vanwege de belangrijke biodiversiteit en ligging langs de Nederrijn. Je komt mooie riviernatuur tegen. De poelen zijn een populaire plek voor watervogels en bevers. De route neemt je mee door de mooie riviernatuur. Met een beetje geluk kom je wat bijzondere dieren tegen!

De gemarkeerde wandelroute Palmerswaard is 2 km lang. En extra handig, jullie wandelen Rhenen centrum vanaf het natuurgebied gemakkelijk in. Vanaf het startpunt van wandelroute Palmerswaard ben je gelijk bij het centrum.

5. Wandelroutes Kwintelooijen: van zandafgraving tot uniek natuurgebied

Wandelen Kwintelooijen

Ook Kwintelooijen is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is een heerlijke plek wanneer je wilt wandelen in Rhenen. Het gebied bestaat uit bos maar ook heidevelden, waterpoelen en erosiegeulen. Kwintelooijen komt aan al deze verschillende soorten natuur doordat het een oude zandafgraving is. Het is uitgegroeid tot een natuurgebied waar veel mensen graag komen. En door de zandafgravingen zijn er mooie uitzichtpunten over de Gelderse Vallei.

Door Kwintelooijen lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn de routes Dikkenberg (3 km) en Rondje Kwintelooijen (1,5 km). Ik raad de Trage Tocht Kwintelooijen (13 km) aan voor een langere wandeltocht. Je wandelt dan door Kwintelooijen, Plantage Willem III en Remmerstein.

Waar ga jij wandelen in Rhenen?

Zoals je kon lezen zijn er veel mogelijkheden voor wandelen in Rhenen. Veel meer dan alleen een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Rhenen biedt in ieder geval genoeg wandelroutes voor het ontdekken van de Nederlandse natuur. Natuur waar ook veel wilde dieren zich thuis voelen. Dus willen jullie lekker een dag de natuur in, ga eens in Rhenen wandelen. Jullie wandelen Rhenen met veel plezier door.

Blijf je slapen?

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s