Jullie wandelen Rhenen hoe dan ook met veel plezier door. Maar welke wandelroutes moet je nou écht gedaan hebben? Je kunt natuurlijk kiezen voor een boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Maar het is ook heerlijk wandelen in Rhenen door al het riviernatuurlandschap. Of loop je graag een keer over de heide, dat kan ook. Zoals je al merkt, heeft de natuur van het stadje aan de Rijn veel te bieden. Je vindt hier dan ook een overzicht van de vijf mooiste wandelgebieden. Zodat je zelf kan bepalen waar jij wilt gaan wandelen in Rhenen.

Voordat we overgaan naar het overzicht geven we graag een tip. Staatsbosbeheer heeft een mooie wandelkaart gemaakt met alle wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug. Eenvoudig te bestellen en een must-have voor wandelaars.

1. Wandelroutes Grebbeberg: boswandeling Utrechtse Heuvelrug

Boswandeling Utrechtse Heuvelrug

De Grebbeberg is een prachtige plek voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is namelijk het eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Je hebt daardoor vanaf de berg een prachtig uitzicht over de omliggende natuurgebieden. Daarbij is door de hoogteverschillen een uniek bos ontstaan met veel planten en dieren. Voor een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug is dit dan ook een must-do.

De wandelroute Grebbeberg bestaat uit twee mogelijkheden. Een wit gemarkeerde en een rood gemarkeerde route. De wit gemarkeerde wandelroute is 4 km lang en heeft de mooiste uitzichtpunten. Honden zijn hier niet toegestaan. Je kan wel met de hond wandelen in Rhenen bij de rood gemarkeerde route. Deze route is 4,6 km lang. Je loopt dan door het naastgelegen bos de Laarsenberg. Een natuurgebied aan de andere zijde van de Grebbeberg. Beide wandelroutes Grebbeberg starten vanaf het Militair Ereveld. Er is een parkeerplaats aanwezig.

Bekijk wandelroutes

2. Wandelroutes Blauwe Kamer: riviernatuur ten top

Wandelen Rhenen Grebbeberg

Wandelen in Rhenen biedt nog veel meer dan een boswandeling Utrechtse Heuvelrug. Natuurgebied de Blauwe Kamer is zo’n plek. Dit rivieroeverreservaat is uitgegroeid tot een paradijs voor dieren. Met name (water)vogels vertoeven er graag. Je kunt met wat geluk bijvoorbeeld lepelaars en een visarend spotten. Een ideaal punt om deze vogels te spotten is vanuit de vogelkijkhut. Het rivierlandschap is een stuk opener dan het bos. Je ziet hier dan ook regelmatig veel andere dieren zoals grazers en reeën.

Door de Blauwe Kamer lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn routes van 1,2 km en 3 km. De vogelkijkhut ligt niet langs de wandelroutes maar is gemakkelijk bereikbaar. Bij de ingang van het natuurgebied is een parkeerplaats. Je vindt hier ook een restaurant en infocentrum. Lekker om wat te eten en/of te drinken na het wandelen. Honden zijn niet toegestaan in het gebied.

Bekijk wandelroutes

3. Wandelroute Plantage Willem III: prachtig gebied aan de rand van Rhenen

Wandelroute

Plantage Willem III is een voormalige tabaksplantage dat is veranderd in een gevarieerd natuurgebied. Je komt er graslanden, bos maar ook heide tegen. Daarnaast staan er nog enkele monumentale tabaksschuren. Als je wilt wandelen in Rhenen is Plantage Willem III een bijzondere plek om te ontdekken. Een gebied waar ook veel dieren komen. Zo worden er regelmatig damherten gespot!

De gemarkeerde wandelroute Plantage Willem III wordt ook wel Tussen Rug en Rijn genoemd. Het ligt aan de flank van de Utrechtse Heuvelrug en grenst aan de Rijn. De wandelroute Plantage Willem III is 3,5 km lang. Ook hier zijn honden helaas niet toegestaan.

Bekijk wandelroutes

4. Wandelroute Palmerswaard: wandelen vlakbij Rhenen centrum

Wandelroute Palmerswaard

Natuurgebied Palmerswaard is onderdeel van een Europees netwerk van beschermde gebieden. Dit is vanwege de belangrijke biodiversiteit en ligging langs de Rijn. Je komt hier dan ook prachtige riviernatuur tegen met veel verschillende dieren en planten. Zo zijn bijvoorbeeld de poelen perfect voor watervogels en bevers. De route neemt je mee langs verschillende poelen en mooie riviernatuur. Met een beetje geluk kom je wat bijzondere dieren tegen!

De gemarkeerde wandelroute Palmerswaard is 2 km lang. Jullie wandelen Rhenen centrum vanaf het natuurgebied gemakkelijk in. Vanaf het startpunt wandelroute Palmerswaard ben je namelijk gelijk bij het centrum. De gezellige cafés en restaurants wachten je graag op voor wat lekkers. Of grijp de kans om de Cunerakerk te bezichtigen.

Bekijk wandelroutes

5. Wandelroutes Kwintelooijen: van zandafgraving tot uniek natuurgebied

Wandelen Kwintelooijen

Kwintelooijen is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een heerlijke plek om te wandelen in Rhenen. Het gebied beschikt over bos maar ook heidevelden, waterpoelen en erosiegeulen. Kwintelooijen komt aan al deze verschillende soorten natuur doordat het een voormalige zandafgraving is. Wandelroute Kwintelooijen loopt dan ook door meer gevarieerde natuur dan een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Het is uitgegroeid tot een uniek natuurgebied waar veel mensen graag komen.

Door Kwintelooijen lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Tijdens de wandelingen kom je mooie uitzichtpunten tegen over de Gelderse Vallei. Bij het gebied is een parkeerplaats aanwezig.

Bekijk wandelroutes

Waar heb jij besloten om te wandelen in Rhenen?

Zoals je kon lezen zijn er veel mogelijkheden om te wandelen in Rhenen. Veel meer dan alleen een boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Rhenen biedt in ieder geval veel wandelroutes om de Nederlandse natuur te ontdekken. Natuur waar ook veel wilde dieren zich thuis voelen. Kijk tijdens je wandeling of je dierensporen ziet. Misschien spot je dan de big five van Rhenen tijdens het lopen! Dus willen jullie lekker een dag de natuur in, ga eens in Rhenen wandelen. Jullie wandelen Rhenen met veel plezier door.

Blijf je slapen?

Rhenen heeft meer dan genoeg wandelingen en andere bezienswaardigheden te bieden. Voor een vakantie of weekend weg ben je er aan het juiste adres. Misschien heb je wel zin gekregen in een wandelvakantie! Bekijk de mogelijkheden om te overnachten in Rhenen en boek jouw verblijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s