Op zoek naar indrukwekkende bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland? Je bent dan in Rhenen op de juiste plek. Ik heb hieronder drie voorbeelden voor je op een rij gezet.

Grebbelinie in Rhenen

Je komt op en rond de Grebbeberg verschillende overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland tegen. Tijdens de inval van Duitsland werd de Grebbelinie gebruikt als hoofdverdediging. Rhenen werd het middelpunt. Dit gevecht noemt men de Slag om de Grebbeberg. Hieronder lees je over drie bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg.

1. Militair Ereveld Grebbeberg

Het Militair Ereveld Grebbeberg is de oudste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Je plaatst deze plek zeker bij de meest indrukwekkende Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden in Nederland. Honderden soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Duitse inval hebben hier hun rustplaats. Je bent letterlijk op de plek die zij met hun leven verdedigden. Het Militair Ereveld Grebbeberg wordt ook gebruikt als nationale herdenkingsplaats. Tijdens de Nationale Dodenherdenking (4 mei) is er een veelbezochte herdenkingsceremonie. Je vindt op het Militair Ereveld Grebbeberg een informatiecentrum. Het informatiecentrum neemt je mee in de Slag om de Grebbeberg.

2. Herstelde loopgraaf

Op de Grebbeberg ligt een gerestaureerde loopgraaf verscholen. Drie dagen lang verdedigden Nederlandse soldaten zich vanuit deze loopgraaf. Het herstelde overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog ligt aan de rand van het bos. Je kijkt vanaf de loopgraaf uit over een weiland. Beeld je maar eens in hoe dat was met een naderende vijand.

Je vindt aan het eind van dit artikel een kaart met de overblijfselen en bezienswaardigheden van de Tweede wereldoorlog op de Grebbeberg. Zo kan je gemakkelijk de herstelde loopgraaf en overgebleven kazematten bezoeken.

3. Kazematten

Op en rond de Grebbeberg staan in de vorm van kazematten nog meer bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De kazematten waren vaak bewapend met machinegeweren. Zo konden soldaten vanuit de verdedigingswerken de vijand vertragen. Totdat ze waren omsingeld. Je leest aan het eind van het artikel waar de kazematten staan.

Wil je meer lezen over de Slag om de Grebbeberg? Dan is het boek Slag om de Grebbeberg een aanrader. Je ontdekt het verhaal achter de bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg. Het boek vertelt een beeldverhaal van de strijd. Je gaat van de mobilisatietijd in augustus 1939 naar de meidagen 1940 en de verwoesting die achterbleef.

Bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede wereldoorlog in Nederland

Zoals je ziet staan er indrukwekkende overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in Rhenen. De herinnering aan de Slag om de Grebbeberg blijft hierdoor levend. Je vindt hieronder de overblijfselen en bezienswaardigheden van de Grebbelinie in Rhenen. Dit zijn de rode symbolen met een witte ster. Vanaf de parkeerplaats bij het Militair Ereveld Grebbeberg wandel je er gemakkelijk naar toe.

Overnachten in Rhenen

Combineer je bezoek aan de Grebbelinie met een langer verblijf in Rhenen. Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s