De bekende big five uit Afrika zal je natuurlijk niet in Rhenen vinden. Of nou, als je Ouwehands dierenpark tenminste niet meerekenend. Maar je spot in Rhenen volop grote wilde dieren van de Nederlandse natuur. Maar welke dieren zijn dit dan en waar spot je ze? Daarom de big five van Rhenen met typisch grote wilde dieren van Nederland.

Damhert

Het Damhert is een prachtig wild dier om te spotten in Nederland. Ze mogen dan ook niet ontbreken bij de big five van Rhenen. Het dier is kleiner dan een Edelhert maar groter dan een Ree. Je kunt de dieren tegenkomen in roedels. Vrouwtjes, jongen en jonge mannetjes leven samen. De volwassen mannetjes leven vaak in aparte roedels.

Je herkent de mannetjes aan een mooi schoffelgewei. In de lente verliezen ze het gewei waarna het opnieuw aangroeit. Het gewei is het best ontwikkeld tijdens de bronstperiode, in oktober. De herten vechten dan om hun territorium. De sterkste mannetje mogen vervolgens paren met de vrouwtjes.

Grootste spotkans: Plantage Willem III

Konikpaard

Big five Rhenen Nederland

De konikpaarden komen oorspronkelijk uit Polen en Wit-Rusland. Sinds 1981 spot je deze wilde dieren ook in Nederland. Konik betekent paardje in het Pools. De paarden zijn namelijk relatief klein met een stokmaat van ongeveer 140 cm. Toch horen ze in Nederland zeker thuis in de categorie grote wilde dieren.

Je ziet bij de dieren een vacht met wildkleurpatroon. Hierdoor zijn ze minder goed te zien door predatoren. Je komt de konikpaarden bijna altijd tegen in kuddes. Het zijn namelijk echte groepsdieren. Dit big five dier van Rhenen heeft een belangrijke functie. Ze zorgen er namelijk voor dat de natuurgebieden niet dicht groeien. Hierdoor kunnen bijzondere planten en kruiden groeien die weer zeldzame diersoorten aantrekken.

Grootste spotkans: Blauwe Kamer, Plantage Willem III

Bever

Dit big five dier van Rhenen is in 1826 uitgestorven in Nederland. Gelukkig is men in 1988 begonnen met het opnieuw uitzetten van de bever. En met succes! Je kunt dit wilde dier van Nederland weer spotten in Rhenen. De riviernatuur is namelijk een omgeving waar ze zich helemaal thuis voelen. Je herkent dit bijvoorbeeld aan de vraatsporen op bomen.

De bever is tussen de 70 en 100 cm lang. Daarbij zul je de bever herkennen aan zijn platte en brede staart. De kleur van de vacht varieert van geelbruin tot zwart. Je hebt wel wat geluk nodig om het wilde dier in Nederland te spotten. Ze ondernemen vooral activiteiten tijdens de schemering en nacht. Maar soms zijn de bevers ook overdag in de rustige natuurgebieden van Rhenen actief.

Grootste spotkans: Palmerswaard, Blauwe Kamer

Galloway

De Galloway mag niet ontbreken in de big five lijst van Rhenen. De runderen hebben een hoogte van 120 cm en wegen zo’n 500 kg! Het is hierdoor een imposant wild dier in de Nederlandse natuur. Je ziet bij de Galloway korte poten en een ruige zwarte vacht. De vacht is lang, golvend en heel belangrijk voor de dieren. Hierdoor zijn ze in staat om buiten strenge kou te overleven.

De runderen zijn belangrijk voor de begrazing en bemesting van de natuurgebieden. Waarom bemesting? Het zorgt voor een voedingswinkels bodem. Maar het trekt ook weidevogels aan!

Grootste spotkans: Blauwe Kamer, Grebbeberg, Plantage Willem III

Vos

Grote wilde dieren Nederland

Je komt de vos vooral tegen in bosrijke gebieden. Ze houden namelijk van beschutting. Rhenen is daardoor een perfect leefgebied voor dit bekende wilde dier van Nederland. De vos wordt ongeveer 60 tot 85 cm lang en 40 cm hoog. Voldoende reden om dit mooie dier in de big five van Rhenen op te nemen. Je herkent de vos aan de rode /oranje vacht. Daarnaast hebben ze een dikke staart met een witte punt.

De vos is een roofdier. Hij jaagt vooral op muizen, vogels en konijnen. Maar ook insecten, vruchten en bessen zoals bramen staan op het lijstje. Vossen jagen solitair. Dit doen ze het liefst ongestoord overdag. In gebieden waar mensen komen, is het jachtmoment vaak verschoven naar de schemering en nacht. Je zult daarom goed moeten opletten om het dier te spotten!

Grootste spotkans: Grebbeberg, Stadsbossen, Plantage Willem III

Wie de big five van Rhenen net niet haalden

Naast de genoemde big five zijn er nog veel meer dieren in de natuur van Rhenen te vinden. Zo kun je onder andere ook een boommarter, ree, hermelijn en haas spotten. Je komt er dus genoeg wilde dieren uit de Nederlandse natuur tegen. De big five van Rhenen had daarom makkelijk groter kunnen zijn. Daarnaast vind je veel bijzondere vogelsoorten in de natuurgebieden van Rhenen. Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen.

Overnachten in Rhenen

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:

De pagina bevat affiliate links.

Bronnen:

– Stichting het Utrechts Landschap. Beheerplannen Plantage Willem III, Remmerdense Heide en Elster Buitenwaard.

– Stichting het Utrechts Landschap. Beheerplannen Blauwe Kamer, Grebbeberg en Laarsenberg..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s