Het is heerlijk wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. De afwisselende landschappen met hoogteverschillen voelen vaak bijna buitenlands aan. Geen wonder dat de bossen, heides en rivierlandschappen van de Utrechtse Heuvelrug populair zijn voor een mooie wandeling. In dit artikel geef ik je tips over mooie wandelgebieden in Rhenen en haar omgeving. Welke wandelpaden ga jij als eerst ontdekken?

Wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug

Hieronder vind je een overzicht met populaire wandelgebieden in Rhenen en haar omgeving. Genoeg inspiratie als je over de Utrechtse Heuvelrug wilt wandelen.

1. Grebbeberg: boswandeling Utrechtse Heuvelrug

wandelen utrechtse heuvelrug

Het zuidelijke eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug is de Grebbeberg. De vijftig meter hoge berg eindigt bij de Nederrijn. Het levert prachtige uitzichtpunten op. Je kijkt hierbij uit over de Betuwe, Wageningen en rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. De Grebbeberg is een levendig bosgebied. Je kunt er grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden tegenkomen. Het natuurgebied is voor de dieren verbonden aan de Blauwe Kamer. Honden zijn daarom niet toegestaan.

Wandelroute Grebbeberg (4 km) neemt je mee voor een wandeling door het gebied. Voor een langere wandeling is de Trage Tocht Grebbeberg (13 km) een tip. Je loopt met deze wandelroute over de Grebbeberg en de Laarsenberg. Langs historie, door de bossen en met uitzicht over prachtige natuur. Je vindt deze wandeling in de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. In de gids staan meer wandelingen die onder andere in Rhenen, Veenendaal, Doorn en Leersum starten.

2. Blauwe Kamer: riviernatuur in het Utrechts landschap

wandelroute Blauwe kamer

Rivieroeverreservaat Blauwe Kamer is een natuurgebied waar de waterstand van de Nederrijn het leven bepaalt. Zo is een uniek rivierlandschap ontstaan. Het maakt dit gebied populair bij veel vogelsoorten. Als wandelaar kan je vanuit de vogelkijkhut onder andere lepelaars en aalscholvers spotten. En met een beetje geluk zie je een visarend! Mijn tip is dan ook om een verrekijker mee te nemen. Daarnaast zijn er bevers, vossen en nog veel meer kleine roofdieren en knaagdieren die leven in deze omgeving. In de Blauwe Kamer is het dan ook fijn wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Door het natuurgebied lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn wandelingen met een afstand van 1,2 kilometer en 3 kilometer. Honden zijn niet toegestaan.

3. Plantage Willem III: tussen Rug en Rijn

Wandelroute plantage willem III

Het glooiende landschap van Plantage Willem III loopt langs de flank van de Utrechtse Heuvelrug. Het zorgt voor mooie overgangen van het bos naar open vlaktes en heides. Ook hier leven grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden. Maar met wat geluk kom je ook damherten tegen tijdens een wandeling. Daarnaast zijn er veel vogels en kleinere dieren die profiteren van de combinatie tussen heide en bos. De naam van het gebied verwijst naar de voormalige tabaksplantage die er vroeger stond. In het natuurgebied staan nog steeds enkele monumentale tabaksschuren.

Door Plantage Willem III loopt de 3,5 kilometer lange wandelroute Tussen rug en rijn.

4. Laarsenberg: genieten in het bos

wandelen laarsenberg

Natuurgebied Laarsenberg grenst aan natuurgebied Grebbeberg. Een afwisselend bosgebied dat overloopt in graanakkers en eeuwenoude graften. Het zorgt ervoor dat bijzondere dieren zoals de bedreigde boommarter zich hier thuis voelen. Daarnaast profiteren ook allerlei andere bosdieren van de combinatie van eik-, loof- en naaldbossen. Vanaf de rand van de bos heb je mooie uitzichtpunten over Achterberg en de Gelderse Vallei.

Door het gebied loopt de gemarkeerde wandelroute Laarsenberg (4,5 km). Honden zijn, deels aan de lijn, toegestaan in dit gebied. Heb je zin om langer te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Combineer dan deze wandelroute met de route over de de Grebbeberg. Met hetzelfde start- en eindpunt sluiten deze wandelingen perfect op elkaar aan.

5. Palmerswaard: natuur in beweging

Wandelen palmerswaard

Je vindt een ander stuk riviernatuur in natuurgebied Palmerswaard. Het landschap met graslanden, bomen, poelen en geulen kenmerken het gebied. Daarbij wordt het gebied gevoed door het water van de Nederrijn. De natuur is hierdoor altijd in beweging. Hierdoor is het gebied een magneet voor allerlei diersoorten die houden van waterlandschap. Veel vis- en vogelsoorten groeien er op voordat ze Nederland gaan ontdekken.

Er is een 2 kilometer lange wandelroute die het mogelijk maakt om door dit natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug te wandelen.

6. Kwintelooijen: van bos tot waterpoelen

Wil je wandelen in een afwisselend natuurgebied van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Dan is Kwintelooijen een goede bestemming! Doordat hier vroeger een zandafgraving was, is een gebied ontstaan met bossen, waterpoelen, heide, vennetjes en zelfs stukjes moeras. Honderden verschillende plantensoorten groeien er. Wat er weer voor zorgt dat er veel dieren en insecten leven. Door de zandafgravingen zijn mooie uitzichtpunten over de Gelderse Vallei ontstaan .

Door Kwintelooijen lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn de routes Dikkenberg (3 km) en Rondje Kwintelooijen (1,5 km). Utrechtse Heuvelrug gaat wandelen. Ik raad de Trage Tocht Kwintelooijen (13 km) als je langer wilt wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt dan door Kwintelooijen, Plantage Willem III en Remmerstein. Een mooie boswandeling afgewisseld met de open grasvlakte. Ook deze route staat in de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug.

7. Landgoed Prattenburg: ontspannen wandeling op de Utrechtse Heuvelrug

Langoed Prattenburg

Het bos van Landgoed Prattenburg is toegankelijk voor publiek. Met een oppervlakte van 430 hectare is dit een schitterend gebied dat verbonden is aan de Utrechtse Heuvelrug. De gevarieerde bossen maken het gebied dan ook geschikt om mooi te wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Heerlijk als je een fijne boswandeling wilt maken.

De 6,5 kilometer lange wandelroute Natuurpad Prattenburg neemt je onder andere mee langs beukenlanen, een smeltwaterdal en heide.

8. Amerongse Bos: wandelpaden door eeuwenoud bos

Boswandeling utrechtse heuvelrug Amerongen

Het Amerongse Bos is een tip wanneer je in de omgeving van Rhenen wilt wandelen. Dit stuk van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de oudste bossen in deze streek. Bomen die honderden jaren oud zijn vormen het bosgebied. Ook hier zal je het heuvelachtige terrein ervaren. De 69 meter hoge Amerongse berg bezorgd je mooie uitzichten.

Je kunt de wandelroute Hoog en Laag wandelen in dit gebied van de Utrechtse Heuvelrug. De route neemt je mee door het Amerongse bos en de Amerongse Bovenpolder.

9. Kaapse bossen: het hart van de Utrechtse Heuvelrug

wandelroute utrechtse heuvelrug
Fotograag: Dirkjankraan

Onze laatste tip wanneer je prachtig wilt wandelen over de Utrechtse Heuvelrug is de omgeving van Rhenen. In het hart de Utrechtse Heuvelrug vind je namelijk Kaapse Bossen. Een uitgestrekt bos waar je heerlijk kan wandelen over kronkelige paden en statige lanen. Het zit dan ook vol met natuurschoon waar allerlei dieren leven. Probeer onderweg ook zeker even de uitkijktoren te bezoeken! Daar kan je genieten van een schitterend uitzicht over dit bijzondere gebied. Bij helder weer zie je zelfs de Dom van Utrecht.

Door dit natuurgebied lopen vier verschillende wandelroutes. De afstanden verschillen van 1,8 kilometer tot 9 kilometer.

Wil jij meerdere dagen verblijven op de Utrechtse Heuvelrug?

Op de Utrechtse Heuvelrug is zo veel te beleven dat je er gemakkelijk meerdere dagen kunt verblijven. Want naast heerlijk wandelen, zijn er ook allerlei bijzondere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo vind je in Rhenen bijvoorbeeld bekende trekpleisters als Ouwehands Dierenpark, Militair Ereveld Grebbeberg en de Cuneratoren. Rhenen is dan ook een mooie verblijfplaats voor een vakantie of weekend weg. Bekijk hieronder de mogelijkheden voor een fijn verblijf.

Overnachten in Rhenen

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek de plekken waar je kunt overnachten in Rhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten:

De pagina bevat affiliate links.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s