Het is prachtig wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. De afwisselende landschappen met hoogteverschillen voelen vaak bijna buitenlands aan. Geen wonder dat de bossen, heides en rivierlandschappen van de Utrechtse Heuvelrug populair zijn voor een mooie wandeling. Door de natuurgebieden in en rond Rhenen lopen tientallen kilometers aan wandelroutes. We geven je dan ook graag een aantal tips. Welke wandelpaden ga jij als eerst ontdekken?

Wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

Hieronder vind je een overzicht met populaire wandelroutes in Rhenen. Daarnaast hebben we twee tips toegevoegd om te wandelen over andere delen van de Utrechtse Heuvelrug. Uiteraard in de omgeving in Rhenen.

1. Grebbeberg: boswandeling Utrechtse Heuvelrug

wandelen utrechtse heuvelrug

Het zuidelijke eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug is de Grebbeberg. De vijftig meter hoge berg eindigt abrupt bij de Nederrijn. Het levert dan ook prachtige uitzichtpunten op. Je kijkt hierbij uit over de Betuwe, Wageningen en rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. De Grebbeberg is een levendig beschermd bosgebied. De 4 kilometer lange wandeling over dit deel van de Utrechtse Heuvelrug neemt je mee langs de mooiste plekken van dit gebied. Onderweg kan je ook grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden tegenkomen. Het natuurgebied is namelijk voor dieren verbonden aan de Blauwe Kamer. Honden zijn daarom niet toegestaan.

2. Blauwe Kamer: riviernatuur in het Utrechts landschap

wandelroute Blauwe kamer

Rivieroeverreservaat Blauwe Kamer is een natuurgebied waar de waterstand van de Nederrijn het leven bepaalt. Zo is een uniek rivierlandschap ontstaan. Het maakt dit unieke gebied populair bij vele vogelsoorten. Als wandelaar kan je vanuit de vogelkijkhut onder andere lepelaars en aalscholvers spotten. En met een beetje geluk zie je een arend! Onze tip is dan ook om een verrekijker mee te nemen. Daarnaast zijn er bevers, vossen en nog veel meer kleine roofdieren en knaagdieren die leven in deze prachtige omgeving. In de Blauwe Kamer is het dan ook fijn wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Door het natuurgebied lopen twee wandelroutes. Dit zijn wandelingen met een afstand van 1,2 kilometer en 3 kilometer. Honden zijn niet toegestaan.

3. Plantage Willem III: tussen Rug en Rijn

Wandelroute plantage willem III

Het glooiende landschap van Plantage Willem III loopt langs de flank van de Utrechtse Heuvelrug. Het zorgt voor mooie overgangen van het bos naar open vlaktes en heides. Ook hier leven grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden graag. Maar met wat geluk kom je ook damherten tegen tijdens deze wandelroute. Daarnaast zijn er veel vogels en kleinere dieren die profiteren van de combinatie tussen heide en bos. De naam van het gebied verwijst naar de voormalige tabaksplantage die hier vroeger stond. In het natuurgebied staan nog steeds enkele monumentale tabaksschuren. Door Plantage Willem III loopt de 3,5 kilometer lange wandelroute Tussen rug en rijn.

4. Laarsenberg: genieten in het bos

wandelen laarsenberg

Natuurgebied Laarsenberg grenst ten noorden aan de Grebbeberg. Een afwisselend bosgebied dat overloopt in graanakkers en eeuwenoude graften. Het zorgt ervoor dat bijzondere diersoorten zoals de bedreigde boommarter zich hier thuis voelen. Daarnaast profiteren ook allerlei andere bosdieren van de combinatie van eik-, loof- en naaldbossen. Vanaf de rand van de bos heb je mooie uitzichtpunten over Achterberg en de Gelderse Vallei.

Door Laarsenberg loopt een 4,5 kilometer lange wandelroute. Honden zijn, deels aan de lijn, toegestaan in dit gebied. Heb je zin om langer te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Combineer dan deze wandelroute met de route over de de Grebbeberg. Met hetzelfde start- en eindpunt sluiten deze wandelingen perfect op elkaar aan.

5. Palmerswaard: natuur in beweging

Wandelen palmerswaard

Een ander stuk bijzondere riviernatuur vind je in natuurgebied Palmerswaard. Het gevarieerde landschap met graslanden, bomen, poelen en geulen kenmerken het gebied. Daarbij wordt het gebied gevoed door het water van de Nederrijn. De natuur is hierdoor continue in beweging. Het is hierdoor een magneet voor allerlei diersoorten die gedijen bij waterlandschappen. Waaronder veel vis- en vogelsoorten die hier opgroeien voordat ze Nederland gaan ontdekken. Een gedeelte van Palmerswaard is beschermd rustgebied. Toch is er een 2 kilometer lange route die het mogelijk maakt om door dit natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug te wandelen.

6. Kwintelooijen: van bos tot waterpoelen

Wil je wandelen in een natuurgebied van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vol variatie? Dan is Kwintelooijen een goede bestemming voor jou! Doordat hier vroeger een zandafgraving is een gebied ontstaan met bossen, waterpoelen, heide, vennetjes en zelfs stukjes moeras. Honderden verschillende plantensoorten groeien er. Wat er weer voor zorgt dat er veel dieren en insecten leven. Daarbij zorgen de hoogteverschillen voor prachtige uitzichtpunten over de Gelderse Vallei.

Door Kwintelooijen lopen twee gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn routes waarbij je 1,5 kilometer of 3 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug gaat wandelen. Een deel van Kwintelooijen is ingericht voor dagrecreatie. Je kan er dan ook goed parkeren met de auto.

7. Landgoed Prattenburg: ontspannen wandeling op de Utrechtse Heuvelrug

Langoed Prattenburg
Foto: User:hg

Het bos van Landgoed Prattenburg is toegankelijk voor publiek. Met een oppervlakte van 430 hectare is dit een schitterend gebied dat verbonden is aan de Utrechtse Heuvelrug. De gevarieerde bossen maken het gebied dan ook geschikt om mooi te wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Heerlijk als je een fijne boswandeling wilt maken. De 6,5 kilometer lange wandelroute neemt je onder andere mee langs beukenlanen, een smeltwaterdal en heide.

8. Amerongse Bos: wandelpaden door eeuwenoud bos

Boswandeling utrechtse heuvelrug Amerongen
Foto: Kliek

Het Amerongse Bos is een tip wanneer je in de omgeving van Rhenen wilt wandelen. Dit stuk van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de oudste bossen in deze streek. Bomen die honderden jaren oud zijn vormen het bosgebied. Ook hier zal je het heuvelachtige terrein ervaren. De 69 meter hoge Amerongse berg bezorgd je schitterende uitzichten. Je kunt twee wandelroutes wandelen op dit gebied van de Utrechtse Heuvelrug. Met afstanden van 6 kilometer en 3,4 kilometer kan elke wandelaar er een mooie ronde maken.

9. Kaapse bossen: het hart van de Utrechtse Heuvelrug

wandelroute utrechtse heuvelrug
Fotograag: Dirkjankraan

Onze laatste tip wanneer je prachtig wilt wandelen over de Utrechtse Heuvelrug is de omgeving van Rhenen. In het hart de Utrechtse Heuvelrug vind je namelijk Kaapse Bossen. Een uitgestrekt bos waar je heerlijk kan wandelen over kronkelige paden en statige lanen. Het zit dan ook vol met natuurschoon waar allerlei dieren leven. Door dit natuurgebied lopen vier verschillende wandelroutes. De afstanden verschillen van 1,8 kilometer tot 9 kilometer. Probeer onderweg ook zeker even de uitkijktoren te bezoeken! Daar kan je genieten van een schitterend uitzicht over dit bijzondere gebied. Bij helder weer zie je zelfs de Dom van Utrecht.

Wil jij meerdere dagen verblijven op de Utrechtse Heuvelrug?

Op de Utrechtse Heuvelrug is zo veel te beleven dat je er gemakkelijk meerdere dagen kunt verblijven. Want naast heerlijk wandelen, zijn er ook allerlei bijzondere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo vind je in Rhenen bijvoorbeeld bekende trekpleisters als Ouwehands Dierenpark, Militair Ereveld Grebbeberg en de Cuneratoren. Lees de top 10 hoogtepunten om te zien wat er nog meer te doen is. Rhenen is dan ook een mooie verblijfplaats voor een vakantie of weekend weg. Bekijk hieronder de mogelijkheden voor een fijn verblijf.

Overnachten

Wil je langer in Rhenen verblijven? Ontdek dan het overzicht met hotelsvakantieparkencampings en B&B’s op VisitRhenen. Of bekijk gelijk één van de favorieten hieronder:

De mooiste wandelroutes: hoe ga jij op pad?

Welke wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug je ook kiest. Als wandelaar kom je altijd bijzondere dingen tegen. Van uitzichtpunten tot ontmoetingen met wilde dieren. Het maakt je wandeling extra mooi. Lees daarom onze tips om dierensporen te herkennen en neem een verrekijker mee om vogels te bekijken.

We willen je vragen om altijd op de wandelpaden te blijven. Het is verboden om door de veelal beschermde natuur te struinen en van de paden af te wijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s